Öncelikle herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ni Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine borçluyuz.
Şimdi hepimiz çocuklarımıza daha güzel, huzurlu, refah içinde bir ülke bırakma uğraşı içindeyiz. Hafta sonu yapılacak olan seçimler öncesinde, Türkiye çok ama çok gergin, acı dolu günler geçirdi. Dileğim bu günlerin son bulması ve yine herkesin kardeşçe yaşayacağı, güzel hikâyelerden daha bol söz edeceğimiz günlerin gelmesi.
Size bugün 12-15 Kasım tarihlerinde kültür ve sanat hayatımızı renklendirecek olan Contemporary İstanbul hazırlıklarından söz etmek istiyorum.
Ne de olsa gelişmiş, medeniyet seviyesi yüksek olan ülkeler arasında sayılabilmemiz için ekonomideki başarılarımız kadar hatta daha çok kültür ve sanatta ne durumda olduğumuza bakıyor tüm dünya.
Önceki gün Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile, bu yıl 10 yaşına basan çağdaş sanat fuarında bizleri bekleyen sürprizleri ve gergin ortam nedeniyle satışların genel olarak durduğu bir zamana denk gelen fuardan beklentilerini konuştuk.
Ali Güreli biraz içimi ferahlattı. Birkaç iptalin dışında davet ettikleri koleksiyonerlerin hemen hepsi geliyormuş. Mesela fuara günler kala önceki gün Moskova'dan aldıkları bir telefon, 20'nin üzerinde önemli koleksiyonerin katılacağını müjdelemiş onlara. 400'ün üzerinde önemli yabancı koleksiyoner için Rabia Güreli her güne özel programlar yapmış. Ali Güreli, fuarın seçim sonrasına denk gelmesi nedeniyle daha iyimser. Siyasi partilerin Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayarak kararlı bir şekilde hükümet kurmalarını bekliyor ve bunun da pazarın olumlu etkilenmesini ve stresin geride kalmasını sağlayacağını söylüyor.
Bu yıl 24 ülkeden 102 galeriyi ağırlayacak olan Contemporary İstanbul'da yabancı galerilerin sayısı her şeye rağmen artmış. Güreli, "Kullanmadığım 5 bin metrekare bir alan daha var ama sayı değil kalitesi önemli. Bu yıl çok önemli galeriler geliyor. Mesela Paris'ten Loevenbruck, Berlin'den König ve Moskova'dan Heritage gibi" diyor.
Ayrıca öğreniyoruz ki bu yıl İran da fuarda boy gösterecek. Tahran'dan gelen galeriler Contemporary İstanbul'da Tahran'da Çağdaş Sanat ismiyle yer alacak.
Ali Güreli, dünyada çağdaş sanata ilginin arttığını ve yapılan fuar sayısının 3 misline çıktığını belirterek, İstanbul'un yükselen bir yıldız olduğunu ve bu fuarlar arasında Contemporary İstanbul'u seçen önemli galerilerin sayısının arttığını söylüyor.
Peki genel olarak büyümenin çok azaldığı ve yatırımcıların satın almalarını ertelediği bir yılda Güreli'nin çağdaş sanat severlerden beklentisi ne? Diyor ki bu yıl koleksiyonerlerin biraz daha duygusal davranmalarını bekliyorum. Gergin ortam çağdaş sanatı olumsuz etkiliyor. Bu ortam sanatın en çok destek duyduğu ortam. Galeriler yaşamak için mücadele veriyor. Türk çağdaş sanatını destekleyin lütfen.