Türkiye'nin mühendis kadınlarının sayısını arttırmak için güzel bir sosyal sorumluluk projesine başlayan isim de mühendis bir kadın. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, babası Nihat Özdemir, annesi ve erkek kardeşinin de mühendis olduğu bir ailede büyümüş, başarılı olmuş bir iş insanı.
Şirkette çalışmaya başladığı yıllardan izlenimi şu. İnşaat işi yapan şirketlerde kadınlar genelde ya asistan ya da bazı idari bölümlerde yer alıyor ama mühendislik alanında hiç kadın yok. Bu konuyu ilk yıllardan itibaren kafasına takan Ebru Özdemir, 'Bugüne kadarki en büyük sosyal sorumluluk projemiz" dediği yeni projenin amacının mühendis kadınların sayısını her yıl kademeli olarak attırmak ve de böylece bilim üreten, Ar-Ge yapan kadınların önünü açmak olarak açıklıyor.
Önceki gün buluştuğumuzda öğrendik ki Limak, 2016 yılında 40'ıncı yılını kutlarken, mühendislik eğitimi alan ve ya alacak olan Türkiye'nin ilk 30 üniversitesinden seçilen mühendislik bölümü öğrencisi 40 genç kıza aylık 500 lira burs vermeye başlayacak.
Ebru Özdemir de kadınların işgücüne katılım oranının düşük seviyelerde kalmış olmasından ve iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliğini dert eden iş insanlarından. "Kadınlar ve erkekler arasında meslek seçiminde de eşitsiz bir dağılım var. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üyeliklerinde kadın üye oranının yüzde 20'lerde kalması olumsuz tabloyu pekiştiriyor. Türkiye'de mühendislik mesleği yaygın kesimlerce halen erkek işi olarak biliniyor. Oysa mesleğinde başarısını kanıtlamış çok değerli kadın mühendislerimiz var" diyor.
Ebru Özdemir, projenin bir ayağında, rol model olacağına inandığı başarılı kadın mühendisleri, özendirmek için üniversitelerde sohbet toplantıları düzenleyerek kız öğrencilerle tanıştıracaklarını anlatıyor. Limak, "Türkiye'nin Mühendis Kızları" ismini taşıyan projeyle üniversitelilere tam destek verirken, lisede okuyanlara da farkındalık faaliyetleriyle ulaşmayı amaçlıyor ki onlar da okuyacakları bölümü seçerken mühendisliği göz ardı etmesinler.
Türkiye'de kadınların bilim üretimi ve Ar-Ge süreçlerine katkılarının bu projeyle artacağına inanıyor Özdemir. Limak, devlet üniversitelerinin elektrik-elektronik, endüstri, inşaat, makine ve çevre mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs desteğini her geçen yıl arttıracak ve burs desteğinin yanı sıra mentorluk, staj imkanını Limak şirketlerinde sunacak. Daha da güzeli bu projeyle birlikte seçilen öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile beraber geliştirilen sosyal mühendislik sertifika programına ücretsiz katılacak. Sosyal sorumluluk projelerini bugüne kadar pek çok alanda yapan Limak'ın, Limak Vakfı'nı kurmak için mahkemeye başvurduğunu da Özmedir'den öğrendik. Böylece bundan sonra sosyal projeleri Limak vakfı kanalıyla yapılacak.