Hayat ne ilginç. Yaşarken, 'Kendi malım varken kirada oturmam' diyerek ofis olarak kullanmayı istemediğin bir oda, öldükten sonra bir anı odasına, sergi mekanına dönüşüverebiliyor.
Türkiye'nin duayen sanayicilerinden, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt Borusan Holding'in kurucusu merhum Asım Kocabıyık'tan söz ediyorum. Önceki akşam, Borusan Holding'in genel merkezi olarak kullanılan Rumeli Hisarı'ndaki Perili Köşk'te, ölümüne kadar ofisi olarak bildiğimiz odasında dolaşırken, en çok aklıma Asım Kocabıyık dahil o kuşağın mütevazı duruşu ve yardımseverliği geldi.
Kocabıyık böyle nefis bir binanın içinde harika bir manzaraya bakan odasını aslında hiç kullanmayı sevmedi. Her yaptığımız sohbette bunu dile getirirdi. Hep Karaköy'deki Borusan'ın eski binasındaki odasını çalışma ofisi olarak kullandı ama zaman zaman da Perili Köşk'e geldi. Aslında vefat ettiği 88 yaşında yani iki yıl önce Prof. Dr. Zafer Toprak tarafından Asım Kocabıyık'ı anlatan bir kitabın hazırlığı başlamıştı. Amaç Kocabıyık'ın 90'ıncı yaş gününe yetiştirmekti. Ama kısmet olmadı. Asım Kocabıyık 88 yaşında bu dünyaya veda etti. Kitap nihayet tamamlandı ve dün akşam Kocabıyık'ın vefatının yıl dönümünde 'Anı Odası' ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin de tarihi niteliğindeki bu kitabın tanıtımı yapıldı. Asım Kocabıyık'ın eşi Nurhan Kocabıyık başta Vehbi Koç'un kızı Semahat Arsel olmak üzere ortak dostlarına 58 yıllık hayat arkadışına ait Anı Odası'nı gezdirdi.
Aynı zamanda Anı Odası'nın da Küratörü olan Zafer Toprak, 1924 yılında Afyon'un Tazlar köyünde başlayan 88 yıllık yaşam öyküsünün aslında Türkiye Cumhuriyeti'nin ve de ekonomisinin de bir hikayesi olduğunu o nedenle kitaba da 'Cumhuriyet'in Başarı Öyküsü-Asım Kocabıyık' ismini verdiklerini söyledi.
"Düşünün ki" dedi Zafer Toprak, "Asım Kocabıyık bir köyde doğdu ve o yıl kulağında kaval sesi vardı. Oysa öldüğü 2012 yılında kurduğu Borusan Filarmoni Orkestrası Beethoven'ın 9'uncu Senfonisi ile açılış yapıyordu. Türkiye'nin muazzam dönüşümünü, gelişmesini en iyi yaşayanlardan biri oldu Kocabıyık. Onu anlatırken Türkiye'yi de anlattık."
Anı Odası da çok güzel dizayn edilmiş. Lozan'daki bir sergide görüp beğendikleri dijital masalar bu kez dikey olarak duvarlara yerleştirilmiş ve her bir ekranda Kocabıyık'ın ve Türkiye'nin 20 yıllık öyküsü anlatılmış. Dijital ekranların tablet kullanır gibi kullanılması da bilgilere erişimde büyük kolaylık sağlamış. Borusan Holding'in merkez bina olarak kullandığı Perili Köşk, hafta sonları müze olarak gezilebiliyor. Birbirinden ilginç sergilerin yer aldığı binaya uğrarsanız şayet; babası Kurtuluş Savaşı'nda mücadele etmiş, Türkiye'nin 70 cente muhtaç olduğu günlerde elini taşın altına koyup, bu ülke insanı için fabrikalar kurup, istihdam yaratmış, her daim eğitime büyük katkılar yapmış, doğduğu köydeki herkesi kırsal kalkınmayla tanıştırmış, Türkiye çöl olmasın diye her yere ağaçlar dikmiş, TEMA'nın mücadelesinde öncü olmuş Asım Kocabıyık'ı anlamak için odasında bir yarım saat geçirin derim. Pişman olmayacaksınız.