Hatırlarsanız, İstanbul Modern'in kaldırılması polemiğinin yükseldiği günlerde, Başbakan Erdoğan'ın bu müzenin özellikle arkasında olduğunu ve kaldırılması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını yazmıştım. Ne de olsa müze bir an önce faaliyete geçsin diye kapalı kapıları bir bir açan kendisiydi.
Nitekim öyle oldu ve geçen hafta müze fakiri olduğumuz vurgusunu yapan Başbakan Erdoğan, yerinde olduğu sürece İstanbul Modern'in de yerinde kalacağını söyledi.
28 yıllık kira sözleşmesi olmasına rağmen tedirgin olan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı'nı önceki akşam müzede oldukça rahatlamış buldum. Başbakan Erdoğan'ın verdiği güvenceden son derece memnun olmuştu ve bizlerle paylaşmak istediği yenilikleri anlatmak için sabırsızlanıyordu.
Açıkçası Oya Ecazcıbaşı'nın MOMA'da gördüğü teknolojik bir yeniliği bu kadar hızlı İstanbul Modern Sanat Müzesi'ne taşıyabileceğini düşünmemiştim. Eczacıbaşı, bu konuda elini tahminimden de hızlı tutmuş meğer.
Önceki akşam Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, İstanbul Modern'den Oya Eczacıbaşı, Okşan Atilla Sanön ve şef küratör Levent Çalıkoğlu'nun da aralarında olduğu grupla müzede buluştuk.
Önce üst kattaki sergiyi dolaşmaya başladık ve sanatçı İnci Eviner'in eserine geldiğimizde, telefona yüklediğimiz ve çabuk tepki kodu diye çevirebileceğimiz 'QR Code'u eserin yanındaki ambleme yaklaştırdık. Anında bilgiler ve video telefonumuza yüklendi. Turkcell, aynı işlemi yapabilmek için, iPhone dışında androidler için de Microsoft Tag (Mobil Kod) amblemi koymuş eser yanlarına. Hiç olmadı, eserin altındaki plakada yer alan kısa mesaj numarasına SMS göndererek de sanatsever bu uygulamalardan yararlanacak.
Müzeyle yapılan işbirliğinin önemine değinirken, "sanatın insanlık için çok önemli olduğunu düşünüyorum" diyen Süreyya Ciliv'in, İstanbul Modern'in iletişim ve teknoloji sponsoru olmalarından dolayı fazlasıyla memnun olduğunu da söylemeliyim.