Espriyle karışık 'Hiç eliniz titremedi mi' diye soruyorum. Yanımda Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay var. Cisco ve Microsoft gibi dev şirketlerin en değerli partneri haline gelmiş bir şirket olan Propil'i Turgut Gürsoy'dan 31 milyon dolara satın aldı. Yemek için buluştuğumuz gün ise Netaş parayı henüz yatırmıştı. İşte Altay, soruma gülümseyerek 'Bir tuşa bastım ve gitti' diye cevap veriyor.
Netaş Probil'i satın alarak önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor ve müşteri ne istiyorsa tek elden tüm çözümleri vermek istiyor. Probil, özellikle bankaların altyapısı, çağrı merkezi ve veri merkezi gibi işlerde Türkiye'de önemli bir pazar payına sahip. Netaş bünyesindeki 700 mühendis ile araştırma ve geliştirmede ciddi mesafe almış durumda. Öyle ki yazılım ihracatında sürekli dereceye giriyor. Bu yüzden de Hindistan, İngiltere, Çin ve Almanya'daki şirketin laboratuvarları kapatılarak Türkiye'ye ağırlık veriliyor. Şimdi işte Probil ile birlikte çok daha geniş pazarlara çözümler üretilecek.
Tabii Türkiye için çok iyi olsa da özellikle Hindistan ve Çin'deki merkezlerin kapatıldığını duyunca şaşırıyorum. Ne de olsa insan gücünün çok önemli olduğu, özellikle Hindistan'da neden böyle bir karar verildiğini merak da ediyorum. Müjdat Altay ilginç bir noktanın altını çizerek sebebini anlatıyor bize. Ne yazık ki bu ülkelerdeki insan gücü kalıcı olamıyormuş. Yani sisteme giren mühendisler aynı hızla çıkıyormuş. 'Yüzde 35 devinim var' diyor Altay. Oysa Netaş'ın İstanbul tesislerinde çalışan mühendisler için böyle bir durum söz konusu değil. İşte bu da başarının etkenlerinden biri.
Hazır Probil satın alınmışken, mühendisler bir sürü yeniliğe imza atıp duruyorken Müjdat Altay'a Hindistan'ın 35 dolara tablet üreteceğini duyurduğunu hatırlatıp, Türkiye'de böyle bir tablet üretimi halinde içinin yazılımını yapıp yapmayacaklarını soruyorum.
Altay, 'Hindistan yapıyorsa biz niye yapamayalım? Dikkat edin, şu son krizden bilişime, telekomünikasyona yatırım yapanlar sağlam çıktı. Ben Türkiye'de Vestel ya da Arçelik'in tablet yapabileceğini düşünüyorum. Netaş bunun üzerine yazılımı tabii ki yapar' diyor. O sırada Netaş'ın en eski yöneticilerinden, danışman Banu Tesal, 'Aslında Netaş yaptı bile sayılır. TİC, tablet üzerindeki bir yazılım, örneğin Skype gibi ve Netaş bunu uzun zaman önce geliştirdi' diye anlatıyor.
Gördüğüm şu ki Netaş, Probil ve 700 mühendisi ile birlikte bu tür yazılım uygulamalarını çok hızlı bir şekilde üretip Türkiye'nin yol haritasına önemli katkılarda bulunmak üzere şu günlerde harıl harıl çalışıyor.