Taraf'ta Yasemin Çongar, ETA barışıyla ilgili açıklayıcı bilgiler içeren güzel bir yazı kaleme aldı. (18 Ekim 2011) ETA'yı silâhları bırakma noktasına getiren adımları ve Türkiye ile farklılıkları çok güzel özetledi.
Sosyalist Başbakan Zapatero, ETA'ya, "Kalıcı ateşkes karşılığında, siyasi diyalog" teklif etti. Siyasi diyalogun nihai amacı örgütün silâhsızlanmasıydı. Rakiplerinin "Bu teröre verilmiş büyük bir tavizdir" demesine rağmen, Zapatero, ETA ile barış masasına oturdu.
ETA, cezaevindeki örgüt üyelerinin salıverilmesi ve şiddetten arınmış yasal siyaset üzerinde taleplerini yoğunlaştırdı.
Örgütün, "BASK bölgesinin ayrılma hakkının resmen tanınması" talebini Zapatero reddetti.
Başbakan Zapatero, ETA silâhı bırakırsa, 2003'te kapatılan siyasi kolu Batasuna'nın yasallaşmasına izin verileceğini söyledi.
30 Aralık 2006'da, ETA masadaki teklifleri yeterli bulmadı. Madrid Barajas havaalanında bir arabayı bombalayıp 2 kişiyi öldürdü. Bir ay sonra Madrid sokaklarında binlerce kişi, "ETA'yı ikna etme, mağlup et" sloganıyla yürüdü. Barış görüşmeleri, 2007 ortasında ETA'nın ateşkesi sona erdirmesiyle askıya alındı. 2007'den bu yana ETA'nın 700'e yakın militanı, İspanya ve Fransa polisi tarafından yakalanıp cezaevine kondu. Batasuna'nın kapatılması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da onaylandı. Yerine kurulan "Sortu" adlı parti, geçen mart ayında, şiddetle arasına mesafe koymadığı için, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından illegal ilan edildi.
Zapatero, ETA'ya son bir teklif yaptı. Tamamen silâh bırakılmasını önerdi. Buna mukabil, Sortu başka bir kimlik altında genel seçimlere girebilecekti. Ama zaten ETA üyelerinin % 90'ı hapiste. Dışarıda serbest militan sayısı 50'yi geçmiyor.
Ve nihayet ETA üyesi mahkûmlar adına yapılan ortak açıklamada, örgütün şiddete son vermeye hazır olduğu bildirildi.