TÜSİAD'ın anayasa ile ilgilenmesi olumlu bir durum. Öte yandan, Başkan Ümit Boyner, konu hakkında yeterli bilgi almamış gibi duruyor. Yahut da, Milliyet gazetesine (14 Temmuz 2010) yansıyan sözleri bana böyle bir izlenim verdi.
Meselâ, "Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının yetkileri artıyor" diyor. Bu iddiayı CHP'liler de seslendiriyor. Acaba hangi konuda cumhurbaşkanı daha yetkili konuma geliyor, buna cevap yok. "Cumhurbaşkanının yetkileri azalmıyor, aynen muhafaza ediliyor" diye eleştirse haklı olacaktı.
Cumhurbaşkanı, sadece, bugün olduğu gibi, değişiklikten sonra da Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerini seçiyor. Şu anda, Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl, 4 yedek üyesinin tümü, cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Anayasa değişikliğiyle, Mahkeme üyelerinin sayısı 17'ye çıkıyor. 3'ünü TBMM, geri kalan 14 üyeyi ise cumhurbaşkanı belirliyor. Aksine, yetkilerinde bir azalma var: Bir kısım üyenin seçiminde artık TBMM yetkili.
HSYK'ya gelince... Mevcut uygulamada, seçilmiş üyelerin tümü (5 kişi) cumhurbaşkanı tarafından ve gösterilen adaylar arasından seçiliyor. Değişiklik referandumdan geçerse, seçimle gelen HSYK üyesi 20'ye çıkıyor. 16 üyenin 10'u, alt kademe mahkemelerin hâkim ve savcıları, 3'ü Yargıtay, 2'si Danıştay, 1'i Adalet Akademisi tarafından, doğrudan doğruya seçilip, HSYK'ya üye olarak gönderiliyor. Cumhurbaşkanı sadece 4 kişinin seçiminde yetkili. (Bugün 5'ini de cumhurbaşkanı seçiyor; yeni düzenlemede, 20 üyenin 4'ü cumhurbaşkanınca belirleniyor)
Söyler misiniz, nasıl oluyor da yetkisi artıyor?