Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Toplumları etkileyen olaylar

Tarihin akışını değiştiren, toplumları etkileyen onlarca olay oldu. Ne yazık ki kahramanlıklar dışında, yaşanan acıları anlatmak, hep kaçınılan noktalardı. Bugün size, Türkiye'nin bilinmeyenlerini kitaplarda hiç yer almamış yakın tarihini aralayan yeni çıkan bir romandan söz edeceğim. NTV Doğru Tercih programını hazırlayan ve sunan Sadık Gültekin'in "Başarılı Sözler" kitabından sonra "Suçumuz Neydi?" kitabı da raflardaki yerini aldı. Bu roman, yakın tarihte olan bilinmeyen çarpıcı olayları kısa ve akıcı bir dille okuyucularına aktarıyor. Gerçek yaşanmış olaylar ve başkarakterlerde her okuyucu kendinden bir şeyler bulacak gibi gözüküyor. Okuyucuların düşünme, analiz etme, sorgulama ve araştırmacı kısımlarına dem vuracağına eminim.
Değerli kardeşim Sadık Gültekin'in 'Suçumuz Neydi?' adlı yeni kitabı, "Tarihin en büyük deniz kazası hangisidir?" sorusuyla başlıyor. "Çoğunluğun bu soruya vereceği yanıt büyük olasılıkla 'Titanic' olurdu" diyen Gültekin, "Lakin öyle değil! Tarihin en büyük faciası, 9 bin 600 kişinin yaşamını yitirdiği 'Wilhelm Gustloff'tur. Guinness Rekorlar Kitabı da bunu böyle tescillemiştir. Titanic'te bin 200 kişi hayatını kaybetmişti" diyerek etkileyici bir giriş yapıyor ve ardından Türkiye'nin yaşadığı gemi facialarını anlatıyor.

Hazırlığı uzun, yazması kısa sürdü
Kitabın ana konusunun ve yazılış nedeninin "Okutulmayan tarih" olduğunu belirten Gültekin, "Müfredatlar sürekli değişiyor. 'Daha iyisini yapıyoruz' diyorlar ama bilmemiz gereken ve bize okutulmayan o kadar çok şey var ki! Yakın tarihte olan ve doğrudan bizi ilgilendiren konulardan bihaberiz. İşte, bunlar beni rahatsız etti" dedi. Kitabın hazırlığı uzun, yazması kısa sürdü. Kitap 7 bölümden oluşuyor. Yedi bölüm aslında birbiriyle iç içe, birbirini tamamlıyor" diyerek kitap hakkında bilgi verdi.
Kitabın günlük yayınlanmasındaki amacın günde 1 dakika olan okuma süresini hiç olmazsa 2 dakikaya çıkarabilmek olduğunu anlatan Gültekin, okuma alışkanlıkları ile ilgili önemli verileri açıklıyor. "UNESCO verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada. Afrika ülkeleriyle aynı kategoride! Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1.3 dolarken, Türkiye'de çeyrek dolar. Kitap, ihtiyaç listemizde 235'inci sırasında yer alıyor. 'En önemli ihtiyacınız nedir?' sorusuna verilen cevapta, cep telefonunun 1'inci sırada çıktığı ülkemizde, yılda kişi başına kitaba 6.9 TL harcanırken, sigaraya 1.400 TL harcanıyor. Türkiye'de kişi başına düşen kitap sayısı 8.4. En çok kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere geliyor. Hemen ardından yüzde 14 ile Japonya, yüzde 12 ile ABD.
Bu bilgiler sonucunda okunması ve taşınması kolay olması için 126 sayfa olarak bu roman oluşturulmuş. Romanın en farklı olduğu kısım, karakalem ile özel romana ve öyküsüne göre sayfa sayfa çizilmiş olması. Ara sıra metinler arası resimlere dönerek eşsiz bir görsel şölen ile karşılıyoruz. Okuyucular bunu eski bir çizgi romana benzetebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA