Çözüm odaklı yaklaşım, problemlere sıkıntılara odaklanmak yerine, çözüme ve kişiye odaklanan sistematik bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımda bir problemi çözmek için kişinin daha önce başarıyla bertaraf ettiği sorunlarında uyguladığı işe yarar yöntemlere odaklanılır. Bu yaklaşımın özünde karşılıklı yapılan konuşmalar var. Çocuklar konuşmak istemedikleri konularda konuşmaya zorlanmadıkları sürece büyük bir keyifle konuşurlar. Akıllarından geçen her şeyi bir çırpıda ortaya dökmeye çalışırlar. Bu konuyu, Koray Varol Akademi Kurucusu Koray Varol ile konuştuk.
Bu yüzden çocuklarla iletişim kurarken yapmayı sevdikleri şeyler, yetenekleri, yakın zamanda keyif alarak yaptıkları etkinliklerden sohbete başlanırsa sohbet pozitif gelişir. Çözüm odaklı yaklaşımda çocukların güçlü yönleri üzerine yoğunlaşılır. Çözümün kaynağı çocuğun kendisidir, bu durum çocuğun özgüveni üzerinde oldukça olumlu bir etki yaratır. Çözüm odaklı yaklaşımda çocuğun bugüne kadar hiç denemediği ve başaramadığı şeylerle değil, geçmişteki ve güncel başarıları ile ilgilenilir.
Çocuklar motivasyonlarını çabuk kaybetme eğiliminde olduklarından küçük ve ulaşılabilir hedefler onlar için oldukça motive edicidir olur. Başarma hissi olumlu davranışın pekiştirici görevindedir. Elde edilen her başarı, büyük küçük fark etmeksizin davranışsal değişimin basamaklarıdır.
Süreçteki hedefler
Süreç boyunca hedeflerin ilki problematik davranışı tetikleyen zamanlarda yapılan şeyi değiştirmektir. Bu aşamada istenmeyen davranışın yerine konulacak yeni davranış mutlaka belirlenmelidir. Bir davranışın problemli olduğu söylendiğinde o davranışın yerine ne koyacağını bilememek bir çocuk için en büyük sıkıntıdır.
İkinci olarak, bu hedeflerin çocuk tarafından belirlenmesi çok önemli ve değerlidir. Küçük yaşlardan itibaren çocuklar birer birey olarak görülmeli ve onlara bu şekilde davranılmalı. Kendi hedeflerini belirlemelerine izin vermek onlara sorumluluk duygusu aşılamada önemli bir adımdır. Son aşamada ise, ebeveyn ya da öğretmen çocuğa varsayımsal sorular sorarak rehberlik yapabilir ve doğru hedefler koymasına öncülük edebilir.
Aile içi iletişimde çözüm odaklı yaklaşımla ilgili 11 Mayıs'ta Wyndham Grand Levent Otelde 15.00'de bir sunum yapılacak. Brief London'dan Chris Iveson, ve Koray Varol konuşmacı olacak. Bence, bu sunuma katılmanızda yarar var.