Aileler, çocuklarını ilkokula götürdükleri ilk günden itibaren büyüdüklerinde ne olacaklarını hayal ederler. İyi niyetlerle çocuklarının gelecekte güzel bir işe sahip olmasını, ekonomik olarak rahat, başarılı ve saygın bir iş hayatına sahip olmasını dilerler. Ancak bunu yaparken de ister istemez geçmişte kendilerinin arzulayıp kavuşamadığı, birtakım nedenlerden dolayı erişemediği mesleki kariyere çocuklarının kavuşmasını isterler. İşte, bu kariyer yolculuğunu değerli kardeşim Gökdeniz Aile Danışmanlığı Kurucusu ve Öğrenci Koçu Duygu Brieskorn ile konuştum.
Kariyer planlama ilkokulda başlar ve ömür boyu devam eder. Kariyer planlama, bireyin kendi ilgi ve yeteneklerine uygun olarak seçtiği, yüksek motivasyon ile çalışacağı, başarılı ve mutlu olmayı hedeflediği bir iş yaşamıdır. Birey aldığı eğitimle ve girdiği çevreyle kişilik gelişimine pek çok katkıda bulunur. Psikolojik, sosyal, ahlaki olarak çok yönlü bir gelişim gösterir. Bu süreçte maddi manevi en büyük destekçisi ailesidir. Aileler bu süreçte çocuklarını kendilerini yakından tanımalarını sağlayacak, ilgi ve yetenekleri konusunda farkındalık oluşturacak pek çok sosyal aktiviteye yönlendirmeli. Aileler çocuklarına bu ortamları sağlayıp seçme özgürlüğü tanınırsa kendini bilen, neyi isteyip istemediğini ayırt eden, bunu rahatça ifade edebilen bireyler yetiştirmiş olacaklar.
Kendini tanımak şart
Kendini tanımak bireyin doğru olan seçimleri yapabilmesi için en önemli husustur. Üniversite sınavı öncesi kendisine bölüm seçmekte kararsızlık yaşayan gençlerle karşı karşıya geliyoruz. Birey neyi istediğini bilmediğini söylüyor. Bu durumda kendisi için doğru bir seçim yapması zor hale geliyor. Oysa ki birey kendisine güzel bir hayat kurmak, kendi ayaklarının üstünde durmak, ailesini geçindirmek için meslek edinmeyi ve mesleğinde başarılı olmayı hayal eder. Bireyin mesleğinde başarılı olabilmesi, sektörde kendini gösterebilmesi ise işini sevmesiyle başlar. Kişi işini yaparken mutlu ve başarılı oluyorsa bu durum sosyal yaşamına, arkadaşlık ilişkilerine, evliliğine, yaşamının geneline etki eder. İşinde mutsuz bireyler mesai saatini doldurmanın peşinde olup gün sonunda da negatif enerjiyle evine gider. Ailesi çatışmalar yaşayabilir. Bu nedenle bireylerin kariyer planlamalarını çok dikkatli yapmaları gerekir. Akademik başarı grafiğini yükseltirken sosyalleşebilecekleri faaliyetler yapmalılar. Mümkünse lise yıllarında farklı branşlarda mesleki gözlem yapmalılar. Evinin yakın çevresinde bir mimarlık ofisinde, bir diş hekiminin kliniğinde, bir restorandın mutfağında birkaç saatini orayı gözlemleyerek geçiren birey o mesleği tadımlık olarak deneyimlemiş ve fikir sahibi olarak geleceğine yön verecektir.