Üniversite okuma hayali kuran her genci en çok heyecanlandıran kelime ÖSS'dir. 195 dakikalık sınavın sonunda açılacak kapı genci "nasıl bir yaşam istiyorum" sorusunun yanıtıyla karşılaştırıyor. Bu kapı, her geçen gün önünde biriken genç sayısının artmasından dolayı, daha da zor açılacak. Kısacası buradan içeri girecek küçük bir grup mutlu olurken, dışarıda kalan büyük bir grup ise mutsuzluklarıyla baş başa kalıyor.
Üniversiteli olmanın hayali bile güzel. İşte bu g üzel düşünceler doğrultusunda yaklaşık 1 milyon 800 bin genç, aileleriyle birlikte 2006 ÖSS'ye hazırlanmaya başladı. Aileler maddi, manevi fedakarlık yaparak daima onların yanında yer aldı. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bu sınav sisteminde başarı çok zordu. Bu yüzden biz büyükler karşımızdaki on yedi, on sekiz yaşındaki bu grubun; gençliğini, insanlığını, duygusal yaşamını unutup "ders çalış... ders çalış!" diye yüklendik. Belki de onları psikolojik olarak mahvettiğimizi bile fark etmedik.
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖS S) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, "üniversiteye girme şansını kaybettim" diyen adaylar için yeni bir umut kapısı açıldı. Kayıtların tamamlanmasının ardından üniversiteler boş kontenjanlarını ÖSYM'ye bildirdi. Yerleştirme sonucunda 73 bin 431 kontenjan boş kaldı. En fazla boş kontenjan 49 bin 518 ile devlet üniversitelerinde görüldü. Vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan 15 bin 296, KKTC'deki üniversitelerde 8 bin 606 oldu.
Ek yerleştirmede, devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri ve KKTC üniversitelerindeki boş kontenjanlara 34 bin 827'si meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 39 bin 831 öğrenci yerleştirildi. Başvuran adayların 34 bin 416'sı devlet üniversitelerine yerleştirilirken, KKTC üniversitelerine 723, vakıf üniversitelerine ise 4 bin 621 öğrenci kayıt yaptırmaya hak kazandı.
Kontenjanlar yine boş
Ek yerleştirmenin ardından üniversitelerde 23 bin 742'si 4 yıllık fakülte olmak üzere toplam 33 bin 660 boş kontenjan kaldı. Boş kontenjanların 15 bin 102'si devlet üniversitelerinde, 10 bin 675'i vakıf üniversitelerinde, 7 bin 883'ü ise KKTC üniversitelerinde yer aldı.
Soruların tüm lise müfredatını kapsadığı yeni ÖSS bana göre mükemmel. Tabii ki her yenilikte eksiklikler olabilir. Bunlar da daha sonra düzeltilecek. Ancak sınavın uygulanmasında zamanlama bence yanlış. Çünkü üniversite adayları eski sisteme göre hazırlandıkları için yeterli eğitim almamışlardı. Özellikle çok sayıda aday Fen Bilimleri-2 ve Matematik-2 testlerini yanıtlamadı. Bu yüzden ÖSS'de baraj puanını aşamayan aday sayısı fazla olunca, üniversitelerin kontenjanları boş kaldı. 2005'de SAY-2 için ÖSS'de barajı geçen aday sayısı 281 bin 618 iken, bu yıl 108 bin 176'da kaldı. EA-2'de ise geçen yıl 251 bin 437 olan aday sayısı, bu yıl 155 bin 937'ye düştü. İşte 2006-ÖSS'nin dramatik sonucu.
Geleceğimiz olan gençlerimizin heba olmaması için önce ÖSS'de yeni sisteme geçişteki zamanlamayı sorgulamamız gerekiyor. Bana göre zamanlama son derece yanlış. 33 bin 600 boş kontenjan korkutucu. Bir tarafta üniversite adayları, diğer tarafta kontenjanı boş olan üniversiteler. Sonuçta sistem değişikliğindeki yanlış zamanlamadan dolayı mağdur olan gençler. ÖSS'de 2. ek yerleştirme konusunda YÖK'ün değerli yöneticilerinin, eğitimde kaliteyi ön plana çıkaran ve gençlerle aileleri mutlu edebilecek bir karar alacaklarına inanıyorum. Bu yıla mahsus ÖSS'de 2. ek yerleştirme kararı alarak, bu gen çlere bir hak daha verelim. Üniversitelerimiz boş kalmasın, gençlerimiz üniversiteli olsun.