Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, "üniversiteye girme şansını kaybettim" diyen adaylar için yeni bir umut kapısı açılıyor. Kayıtların tamamlanmasının ardından üniversiteler boş kontenjanlarını ÖSYM'ye bildirdi. Yerleştirme sonucunda 26 bin kontenjan boş kaldı. En fazla boş kontenjan 9 bin ile vakıf üniversitelerinde görüldü. Devlet üniversitelerindeki boş kontenjan 7 bin, KKTC'deki üniversitelerde 8 bin, yurtdışındaki üniversitelerde de 2 bin oldu.
Soruların tüm lise müfredatını kapsadığı yeni ÖSS bana göre mükemmel. Tabii ki her yenilikte eksiklikler olabilir. Bunlar da daha sonra düzeltilecek. Ancak sınavın uygulanmasında zamanlama bence yanlış. Çünkü üniversite adayları eski sisteme göre hazırlandıkları için yeterli eğitim almamışlardı. Özellikle çok sayıda aday Fen Bilimleri-2 ve Matematik-2 testlerini yanıtlamadı. Bu yüzden ÖSS de baraj puanını aşamayan aday sayısı fazla olunca, üniversitelerin kontenjanları boş kaldı.
Bu boş kontenjanlar ek yerleştirme ile doldurulacak. Merkezi yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan ve Tercih Kılavuzu yayınlandıktan sonra açılan bölümlere ÖSYS sonuçlarına göre ek yerleştirme yapılacak. Adaylar Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu 25-28 Eylül arasında ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerinden 3.00 YTL karşılığında satın alabilecek. Adaylar kılavuz ücretiyle tercihlerini Başvuru Merkezi aracılığıyla yaptıklarında 2.00 YTL. dışında başka bir ücret ödemeyecek. Posta ile gönderilen Tercih Formları işleme alınmayacak. ÖSYM Sınav Merkezi yöneticilikleri ile kılavuz satış noktalarının adresleri ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanacak.
Kurallar önemli
2006 Ek Yerleştirme'de adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmeleri için, 2006 genel yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmaları gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adaylar yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekiyor.
2006-ÖSS puanıyla tercih yapacak adayların ilgili puan türündeki Y-ÖSS puanlarının, Tablo-3B ve Tablo-4'teki yükseköğretim programlarının taban puanına eşit veya taban puanından daha yüksek olması zorunlu. Tablo-3A'da her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasın oluşan taban puanla bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son adayın öncelik durumu gösteriliyor. Bu bilgiler adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için veriliyor. Adaylar Tablo3A'daki taban puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabilecek. Bir başka deyişle, Tablo3-A'dan tercih yapacak adaylar ister meslek lisesi, ister lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler. Adaylar tercih hakkı bulunan tablolardan toplam 8'i geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.
18 Eylül'de Okan Üniversitesi'nde ek yerleştirme konusuyla ilgili bir panele katıldım. İlgi çok fazlaydı. Gençlerin sorularını yanıtlayarak, onlara yardımcı olmaya çalıştım. 24 Eylül'de Bilgi Üniversitesi'nde olacağım. Ek yerleştirme ile üniversiteli olmak isteyen gençleri ve ailelerini bekliyorum.