Kahire'de 1885'te doğan Şefik Özdemir Bey, İngiliz işgali altındaki Mısır'da yetişti. Soyu 16. yüzyılda Yemen ve Habeşistan'ı Osmanlı topraklarına katan Özdemir Paşa'ya dayanır. Birinci Dünya Savaşı başlayınca Türkiye'ye gelerek yedek subay olarak Osmanlı ordusuna katıldı. Filistin ve Suriye cephelerinde İngilizler'e karşı savaştı. Arapça, Fransızca ve İngilizce bildiği için Teşkilat-ı Mahsusa'nın, yani Osmanlı Milli İstihbarat Teşkilatı'nın gözdesi oldu.
İngilizler, 1918'de Halep'e girdiklerinde hastanede tedavi görüyordu. Taburcu olduktan sonra işgalden cesaret bulan Ermeni ve Arap eşkiyalarla mücadele etti. İngilizler'in takibi üzerine Irak'a geçti. Daha sonra Şam'a geri döndü. Türk-Arap Birliği'ni kurarak İngilizler'e karşı mücadele etti.
Türkiye'nin işgale başlanması üzerine Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle Hatay ve Gaziantep'te milis teşkilatını kurdu. Yarbay rütbesiyle Fransızlar'a karşı Gaziantep'te savaştı. 1922'de Irak'a giderek İngilizler'le mücadele etti. Ancak lojistik destek alamayınca İran üzerinden Türkiye'ye geri döndü.
Cumhuriyetin ilânından sonra Gaziantep'e yerleşerek ticaret ve müteahhitlik yapmaya başladı. 14 Nisan 1939'da Siirt milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Yedinci dönemde de Gaziantep milletvekili olup 5 Ağustos 1946'ya kadar TBMM'de görev yaptı. Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi yönetim kurulunda görev yaptı.
İki çocuk babası 18 Mayıs 1951'de Şefik Özdemir Bey vefat ederek, Gaziantep Şehidliği'ne gömüldü. Şefik Bey'in ölümünden sonra hatıratı ve evrakının bulunduğu çantası kayboldu. Bir gün bulunursa bu harekâtla ilgili ilginç bilgiler öğrenebiliriz.