Türkiye'nin son dönemdeki en önemli projelerinden biri Varlık Fonu...
Doğru bir stratejiyle kuruldu kurulmasına da vatandaşa tam olarak anlatılamadığı için projeyle ilgili zihinler biraz bulandı.
Peki 10 gündür yatıp kalkıp konuştuğumuz bu fon ne işe yarayacak? Bundan sonra ne yapacak? Kısa vadede ne kadarlık bir büyüklüğe ulaşacak?
Öğrendiğime göre, Varlık Fonu'nun aktifi bünyesine aldığı şirketlerle 100 milyar lirayı buldu.
Kısa sürede 600 milyarlık bir büyüklüğe ulaşılması hedefleniyor.
Nasıl ulaşabilir?
Hayatın günlük koşturması içinde değme iktisatçıların bile gözünden kaçırdığı bazı kamu varlıklarını hatırlatarak başlayayım.
Biliyorsunuz, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, üst kurulların tasarrufları var. İşsizlik Fonu'ndan TMSF'ye kadar birçok kurumun nakit kaynağı 250 milyar TL'yi buluyor.
Yani aslında Türkiye birilerinin 'battık, bittik' edebiyatıyla söylediği gibi kötü durumda filan değil... Hatta tarihinin en güçlü nakdine sahip... Bana göre, kamunun bu parası atıl durumda tutuluyor.
250 milyarlık kaynağı Türkiye'nin kalkınması için artı değere dönüştürmek gerekmez mi?
Kamu Haznedarlığı Tebliği'ne göre ilgili kurumlar atıl paralarını ya Hazine bonosuna ya da kamu bankalarına yatırıyor. O da 56 gün ile sınırlandırılıyor.
Şimdi düşünün...
Tebliğ değişse bu para da mülkiyetlerine dokunulmadan (istendiğinde ilgili kurumlara ihtiyaçları kadar kaynak aktarılmaya devam edilse) fona geçse...
Ne mi olur? Ben söyleyeyim...
Varlık Fonu'nun aktif büyüklüğü bir anda 350 milyar TL'ye çıkar.
Diyelim ki, fon yönetimi yurtdışına gitti, Çanakkale Köprüsü için uzun vadeli finansman bulacak. Londra'da parayı verecek ekibin havası değişir. Alınacak kredinin faizi Libor+6'lardan Libor+10'lardan Libor'a indirilir. Fon bünyesine geçen kaynakla kamunun parası uzun vadeli değerlendirilir. 10 yıllık Hazine kâğıtlarına yatırılsa o büyüklükteki para Türkiye'nin borçlanma maliyetlerini düşürür.
Kamu bankalarına park etse bankacılık sektörünün vade kıskacı çözülür, krediye ulaşım kolaylaşır, maliyet düşer. Dövizle ülkeye operasyon çekmek isteyenler, fonun gücü karşısında amacına ulaşamaz.