"Bire 10 hatta 100 kazanacaksın" reklamlarıyla Türk halkının zengin olma hayallerini süsledi ilk başlarda foreks.
Genci yaşlısı herkes oyun oynar gibi foreks piyasasına daldı. Yüksek kaldıraçlı işlemlerle, yüksek riskler aldı. Dünya haritasında İsviçre'nin yerini bilmeyen adam frankın yükseleceğine ya da düşeceğine oynayıp battı.
Sonuç?
Bilinçsizce bu işe giren yüzlerce kişi evini, arabasını sattı, aileler dağıldı, yuvalar yıkıldı...
Şikâyetler çığ gibi artınca da piyasaya çekidüzen vermek adına art arda sert önlemler alındı.
Sermaye Piyasası Kurulu, önce reklamları düzene soktu arkasından foreks firmalarına sermaye şartı getirdi en son olarak da kaldıraç oranını indirip başlangıç limiti koydu.
Yeni düzenlemeler günlük 40 milyarlık işlem yapılan piyasada tam bir kaosa neden oldu. Gelirlerinin neredeyse yüzde 40'ını bu işlemlerden elde eden aracı kurumların birçoğu, düşen kaldıraç oranına dayanamayıp piyasadan silinecek gibi görünüyor. İlk havlu atanlardan biri Destek FX oldu. Şirketin 50 kişiyi işten çıkardığını duydum. Sanıyorum başkaları da aynı sonla karşılaşacak.
Benim dikkat çekmek istediğim konu ise foreksin düzenlenmeyen yüzü... SPK'nın son tebliği 50 bin TL'nin altında parası olana foreksi yasaklıyor. Yurtdışındaki firmalar ve internet siteleri üzerinden işlem yapmak ise serbest. O konuda SPK'nın düzenleme yetkisi yok.
Hatta orada para batıranın hiç dönüşü de olamaz. Çünkü şikâyet edeceği bir merci dahi bulamaz. Şimdiden Avustralya, Kıbrıs ve Malta'daki firmalara hesap açtıranlar olduğunu duyunca burada ne tür bir düzenleme yapılacağını merak ettim.
Öğrendiğime göre, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) çalışma yapıyor. Yabancı internet sitelerinde foreks oynayanların mağdur olmaması için çeşitli önlemler düşünülüyor.
Mesela, yakında yabancı internet sitelerine girişlerle ilgili bazı sınırlamalar duyabiliriz.
Ne diyelim...
Umarım, Türkiye'de sistemi düzeltirken kâr hayali kuran bilinçsiz yatırımcıları merdivenaltı piyasaya yönlendirmeyiz...