Ekonomi camiasında bu haftanın en önemli gündem maddesi şüphesiz Türkiye Varlık Fonu'ydu. Hafta sonu Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, Türk Hava Yolları, TPAO, Türksat, BOTAŞ, Borsa İstanbul, Eti Maden, Çaykur, PTT'deki Hazine ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ait hisseler devredilince bir anda gözler fona çevrildi. Devredilen şirketlerin büyüklüğü 31 milyar lira. Kısa sürede fonun büyüklüğünün 200 milyar dolara ulaşması hedeflendiğine göre önümüzdeki günlerde yeni şirketlerin de buraya aktarılması kaçınılmaz.
Bu konuda birkaç duyum olsa da paylaşmak için erken. Bugün sadece Türkiye'nin en büyük holdingi olma yolunda ilerleyen fonun merkezini nereye taşıdığına değineceğim.
Biliyorsunuz, geçen yıl ağustosta kurulduğunda fon için bir merkez aranıyordu. O dönem İstanbul'da birçok kamu kurumunun binasına bakıldı. Daha sonra Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Türkiye Varlık Fonu'nun başına geçen Mehmet Bostan'a İstinye'yi önerdi.
Kuruluş aşamasında fonun merkezi Borsa İstanbul'du.
Öğrendiğime göre, fon artık yeni yerine taşınıyor. Akmerkez'de iki kat ayarlandı. Orada ofis tutuldu. Tutuldu dediysem de yanlış anlaşılmasın.
Akmerkez'deki yer de aslında Borsa İstanbul'a ait. Türkiye Varlık Fonu, 1 yıl orada kira vermeden oturacak. Daha sonra yeni bir yere taşınırlar mı? Onu da zaman gösterecek.