Ailelerin korkulu rüyalarından biri çocuklarının büyüdükçe daha çok arkadaşlarıyla zaman geçirip, kendilerinden çok onlara bağlanmalarıdır. Gençlik döneminde akran ilişkisi çok daha büyük önem kazanır. Çünkü aileden çok arkadaş odaklı bir yaşam başlar. Her iki cinste birbirine çok bağlı gruplaşma olur. Bu bağlılığı sağlayan etkenlerden biri grup üyesinin az olmasıdır. Gruplar birbirleriyle sürekli konuşur. Bu konuşmalar, telefon ve bilgisayar sohbetleriyle sürekli hale gelir. Aileler çocuklarının devamlı bir arada olmalarına rağmen, bu kadar çok konuşacak ne bulduklarını merak eder ve kızar. Diğer yandan da çocukları başkalarıyla görüşmeyip, hep aynı kişilerle olduğu için endişelenirler. Oysa orta gençliğe geçişte, gruplar büyümeye başlar ve iki cins birbirine karışır. Birlikte olmayı sağlayan ortak değerler, istekler, ilgiler vardır. Gençlerin kişisel olgunlukları, grup oluşturmalarında önemlidir. Benzer olgunluğa ulaşmış olanlar bir araya gelir. Bu nedenle ailelerin her şeyi doğru giden çocuğunun, bir grup ya da kişi nedeniyle değiştiği düşüncesi, çok doğru sayılmaz. Aslında genç, kendine benzer olgunluk derecesinde ve benzer eğilimdekileri seçer. Paylaşılan ilgiler, sportif faaliyetler, hobiler, gelecek planları, ortak düşünceler grup oluşturmada temeldir. Grup kimliği, en çok davranışlar ve kıyafetlerle yansıtılmaya çalışılır. Bazı gençler hiçbir gruba giremez. Bunun nedeni kendi kişisel özellikleri ve tercihi olabileceği gibi, gruplar tarafından reddedilmek de olabilir. Bu genç için önemli bir sorun. Aslında çocukluğundan beri arkadaş edinme zorluğu olanların, gençlikte benzer süreci yaşamaları şaşırtıcı değil. Bu nedenle çocukluktan başlayarak arkadaş edinememe nedenleri ve çözümleri aile tarafından araştırılmalıdır. Eğer gencin arkadaşlara ve gruba verdiği önem, beklenilenden fazlaysa bunun nedeni evdeki ilgi, sevgi ve destek eksikliği olabilir. Bazı gençler ise tüm gelişimleri boyunca hem ailelerinin hem de akranlarının eğilimlerinden, deneyimlerinden ve düşüncelerinden, her ikisine de çok fazla bağımlı olmadan yararlanır. Bu gençler genellikle kendine güvenen, bağımsız gençlerdir.
GELİŞİME ETKİLERİ VAR
Arkadaşlık genç için bir ayna görevi görür ve kimlik gelişiminde önemlidir. Aileler, çocuklarına her türlü olanağı sağlasa da kendini bilmesi ve geliştirmesi için tüm gereksinimi karşılayamaz. Hızlı fiziksel ve ruhsal değişimi, genci korkutur. Kendine ilişkin şüpheleri vardır. Bunları en iyi paylaşabileceği kişi arkadaştır. Arkadaşlar aynı zamanda birbirlerinin olumsuz, başkalarını rahatsız eden davranışlarını değiştirir. Arkadaşlık sayesinde bir yandan kendi duyguları ve korkularyla başa çıkmayı öğretirken, diğer yandan başkalarının duygularını anlamasına yardımcı olur. Bu paylaşım sonrasında gençler, aslında kendilerinin farkına varır. Arkadaşları sayesinde, ilişki kurmayı, paylaşmayı, işbirliği yapmayı öğrenir. Aslında arkadaş grupları gencin, iş gibi sosyal gruplara hazırlanmasını sağlar. Dünya görüşleri, karşı cinse bakışları, hobileri, yaşam zevkleri arkadaşlarla biçimlenir. Zor arkadaş edinen ya da gruplara kabul edilmede zorluk çeken genç, arkadaşlığı sürdürebilmek için kabullenici davranabilir. Bu durum gencin gelişimini olumsuz etkiler. Aşırı kendine dönük, başkalarının gereksinim ve duygularını önemsemeyen, küçümseyen, kaba davranışlı gençler, kabul görmez. Ayrıca fiziksel ve zihinsel gelişimi iyi olmayan, akranlarının konuşmalarına ve faaliyetlerine katılmakta zorlanan gençler de yalnız bırakılır. Yaşıtlarıyla ilişki kuramayan ya da sürdüremeyen gencin değerlendirilmesi ve destek olunması gerekir. Akranları tarafından kabul gören gençler, kendilerine güvenli, hoşgörülü, insan ilişkileri daha iyi gençlerdir.
AİLELERİN ENDİŞELERİ YERSİZ
Gençlerin akran ilişkilerine verdiği önem arttıkça, ailelerin endişeleri de artar. Artık aileyle zaman geçirmek yerine, arkadaşlarıyla zaman geçirmek caziptir. Aile ise bu durumu bir şekilde terk edilmek, hatta ailenin dağılması gibi algılayarak, kırılabilir. Oysa asıl endişelenmesi gerekilen durum, gencin yakın arkadaşları olamadığı için, boş zamanlarını yaşıtları yerine ailesiyle geçirmesidir. Çünkü arkadaşları hayatlarında ne kadar önemli rol oynasa da, onlar için destek ve sorunlarına çözüm bulma yeri aileleridir. Arkadaşlara daha fazla yöneldikçe, etkilerinin azaldığını düşünürler. Bazı konular için bu doğrudur. Kıyafet, müzik seçimi, boş zaman değerlendirmesi için arkadaşlarının söyledikleri önemlidir. Ama eğitim, üniversite gibi önemli kararlarda ailelerin kararları, arkadaşlarından daha önemlidir. Unutmayın arkadaşları değişir, ama aileler hep onların ebeveyni olarak kalır.