İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, İspanya izlenimlerini paylaşırken, önemli gördüğü bir noktanın altını çizerek, sürecin iktisadi yanına dikkat çekiyor:
"EXPO'lar sonucu ortaya çıkan yapılanmalar, görülüyor ki, şehrin sosyal, kültürel ve sanatsal hayatına katıldığı gibi, yarattığı ticari potansiyel ile ciddi gelir kaynakları oluşturmuş. Özellikle turizm aktiviteleri bu alanlarda yoğunlaştırılarak, şehrin ekonomisi hareketlendirilmiş. Bu aktiviteler ile hizmet sektörü hareketlendiği gibi, tekstil gibi insana dönük üretim yapan sektörler de olumlu etkilenmiş. Her bir sektörün hareketi, o sektöre bağlı alt sektörleri de harekete geçirmekte ve üretim zinciri genişlemektedir."
Uğurtaş'ın önemli gördüğü bir nokta da, EXPO düzenleyen şehirlerde 'kenti simgeleyen görkemli anıtsal yapılar'ın olmazsa olmazlığı... Uğurtaş, "Bu anıtsal yapılar Paris'in Eyfel Kulesi ile özdeşleştirilmesi gibi, EXPO şehirlerinin simgesi halini almış" diyor. Hilmi Uğurtaş'ın bir de sitemi var. Uğurtaş, EXPO gibi bir hedefe yürünürken, OSB'lerden gerekli faydanın alınması hususunda eksikler olduğuna dikkat çekiyor. Aslında bu tespit, sürece katkı koyma isteğinden kaynaklanıyor. Uğurtaş, "Bilindiği gibi OSB'ler sanayinin toplandığı, büyük ölçekte istihdam, üretim ve katmadeğerin yaratıldığı alanlardır. Ancak OSB'lerin EXPO çalışmaları içindeki resmi yapılanmada olmaması, ciddi eksikliktir" diyor.