7 MAYIS tarihli gazetede yayımlanan, Sonat Bahar'ın haber-röportajı, Burcu takma adıyla tanıtılan eroin bağımlısı 18 yaşında bir kızın acı öyküsünü gündeme taşıyordu.
"Burcu", Balıklı Rum Hastanesi'ne tedavi amacıyla yattığını, ancak buraya müşteri arayan bazı satıcıların da hasta bahanesiyle geldiğini, hastaneden ikinci kez taburcu olduğunda tam eroin bağımlısı olduğunu belirtiyordu.
Balıklı Rum Hastanesi'nden Anatolia Klinikleri Şefi Prof. Mansur Beyazyürek bazı itirazlarını dile getirdi bu haber-röportajla ilgili olarak. Yaklaşık 30 yıldır madde bağımlılığı tedavisi ile ilgilendiğini kaydeden Beyazyürek, "gerek yatışta gerekse diğer tedavi aşamalarında kişiyi stigmatize edecek paradigmatik yaklaşımlarda bulunulmaz" diyor. Yani, bağımlılığı "kışkırtacak" davranışlar söz konusu değildir, demek istiyor. Burcu'yu "tedavi motivasyonu düşük" olarak niteliyor Beyazyürek ve bu açıklamaların uzmanların bilgileriyle birlikte verilmesinin önemini vurguluyor. Bir de sözü Sonat Bahar'a verelim: "Haberde eroin bağımlısı kızın 'Hastanede uyuşturucu satıcılarıyla tanıştım, bunlar hastaneye özellikle yatıyor, kendilerine müşteri buluyorlar" şeklindeki ifadeleri vahimdi. Bu ifadeleri başka birçok eroin bağımlısının ağzından da duydum. Bence hastane bu sorunun üzerine gitmeli. Bu bakımdan eleştirileri yersiz buluyorum, tedavi olacak kişilerin motivasyonunu kırdığı fikrine de katılmıyorum.
Yorum: Sonat vahim olan nokta konusunda haklı. Ama bu "vahametin" üzerine gitmeli ve hastaneye (ayrıca bu, 'acaba başka tedavi merkezlerinde de mi benzer sorunlar var?' sorusunu gündeme getiriyor) sorular sormalıydı. Bu konu hâlâ haber değeri taşıyor diyebiliriz.