Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Her yerde okur var

Ombudsmanlar bu kez Brezilya'da buluştu. Dünya Ombudsmanlar Örgütü ONO'nun yıllık konferansında 'karikatür krizi' de gündeme geldi

Latin Amerika, cıvıl cıvıl insanları ve dikkate değer gelişmeleriyle özellikle son zamanlarda farklı bir çekicilik kazanmış durumda. Anlamak çok zor değil: Her yerde insanları meşgul eden, endişelendiren dünyevi konular burada da hayatın gidişatını etkiliyor. Tartışmalar, seçimler, yorumlar, giderek daha belirsizleşen gelecekle ilgili.

Problemler
ortak
12 ülkeden 40'ı aşkın okur temsilcisi ve medya ombudsmanının Brezilya'nın heyula gibi kenti (nüfusta dünya üçüncüsü) Sao Paulo'da buluşması sürpriz olmadı. Hareketli ve sorumlu bir basın geleneğinin egemen olduğu bir büyük kıta parçası burası. Sorunlar da büyük:
Yolsuzluk, yoksulluk, şiddet, istikrarsızlık ve düşük eğitim düzeyi günün devamlı konusu.
Brezilya'nın en etkin ve saygın gazetesi sayılan, 450 bin tirajlı Folha de Sao Paulo'nun davetlisi olarak üç gün boyunca mesleki sorunları konuşmanın ötesine geçerek toplumu ve ortak insani meseleleri de konuştuk bol bol.
Örneğin, Kolombiya gazetesi El Tiempo'nun eski ombudsmanı, yazar Garcia Marquez'in yakın dostu German Rey, oradaki basının mücadelesini anlattığı konuşmasında döne döne yoksulluğu ve eşitsizliği vurguladı. Latin Amerika'da 220 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Çalkalanmalar yüzünden basın sesini yeterince duyuramıyor, etkili olamıyor. Özgürlüklerde basın çok geride kalmış durumda. Tehditler büyük, çalışma koşulları ağır ve iş nankör.
Buna rağmen, bizde olduğu gibi "aklın sesi" ni her yerde duymak mümkün. Bu nedenle, ombudsmanlar, bir kez daha, problemlerin ne kadar ortak olduğunu, aynı dilin konuşulduğunu görebildiler. Pek çok konuya değinme fırsatı oldu, Dünya Ombudsmanlar Örgütü'nün (ONO) yıllık konferansında. İnternet çağı yeni fırsatlar açarken gazetecilik etiği nasıl etkileniyor? Kimliği saklanan haber kaynaklarına ne kadar, nasıl güvenilmeli? Bu konularda standartlar nasıl oluşturulabilir? İfade özgürlüğü mutlak mıdır, dini değerlere saygı ile arasında nasıl bir denge kurulmalıdır? Demokratik toplumlarda azınlıklarla ilgili habercilik neden zayıfladı? Savaş ve şiddetin arttığı dünyamızda "yabancı muhabirlik" neden zorlaşıyor?

Yaklaşımlar
farklı
Doğruları bulduk mu? Hem evet, hem hayır. Bazı konularda ABD'li ombudsmanlarla diğerleri arasında yaklaşım farklılıkları çok belirgindi, ama genel olarak bakıldığında Amerikalı okur ve izleyicilerin de özellikle Bush yönetimine karşı daha "eleştirel bir basın" beklentisi seslendirdiği, gün gibi aşikâr.
Ve okurlar her yerde aynı sloganla gazetelerini eleştiriyor:
"Doğrucu ve dürüst olun!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA