Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla onun sözlüklere geçmiş olan özdeyişlerini de hatırladık. "Dün dündür, bugün bugündür" ya da "Bir meseleyi mesele etmezseniz mesele kalmaz" benzeri sözlerinin siyaset dünyamızı nasıl etkilediğini yine gözden geçirdik.
İlk bakışta Demirel'in bazı sözleri, bir siyasetçinin çözemediği sorunları mizah dünyasına aktardığı izlenimini yaratabilir... Bu da belki çok yanlış değildir. Mesela "Bize plan değil, pilav lazım", "Her öküzün altında buzağı aramanın manası yoktur" ya da "Ege bir Türk gölü değildir, Ege bir Yunan gölü de değildir. Binaenaleyh Ege bir göl değildir" benzeri sözlerini tebessüm ederek izlerken, bu sözlerin gerçekleri yansıttığını da düşünebilirsiniz.
Abartılmış mizahi söylemler
Çözümsüz sorunları mizah dünyasına aktarmak ya da siyasi başarısızlığını gülünç önerilerle unutturmak, bugünün dünyasında da yok mu? Mesela CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye başbakanlık teklif etmesi de, böyle bir durum değil midir? CHP'ninkine benzer bir yenilgiyi Demirel'in lideri olduğu parti alsaydı, belki Demirel Kılıçdaroğlu'na Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmasını da teklif ederek, yetersizliğini daha abartılmış bir mizahi söylemle unuttururdu.
Vehbi Koç ve özlü sözler
İş dünyamızda da Vehbi Koç, Demirel'inkine benzer bir ağırlığa sahipti. Onun özlü sözlere verdiği önemi 1987'de yayımlanan "Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim" kitabının sonunda "Koç'un beğendiği sözler" ekindeki özdeyişlere bakarak anlayabiliriz. Bunlardan bazılarını hatırlatayım. Rahmetli Vehbi Koç'un kitabına aldığı özdeyişler her yaştaki ve her meslekten insanlara yararlı olabilir...
Zenginin mezar taşı...
- Bir zenginin mezar taşında şunlar yazılıydı: Toplamayı yapar, çarpmayı bilir, hayatta hiç çıkarmayı bilmezdi. Öldükten sonra varisleri bölmeyi öğrendiler.
- İyi bir damat, kazanılmış bir erkek evlattır. Kötü bir damat ise kaybedilmiş bir kız evlattır.
- Tanrım, bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için cesaret, değiştiremeyeceklerimi kabul için sabır ve ikisini de birbirinden ayırmak için akıl ihsan eyle!
Babalar ve oğullar
- Çocuklar babaları hakkında ne düşünür: 6 yaşında: Babam her şeyi biliyor/ 10 yaşında: Babam çok şey biliyor/ 15 yaşında: Ben de babam kadar biliyorum/ 20 yaşında: Şu muhakkak ki babamın öyle fazla şey bildiği yok/ 30 yaşında: Bir kere de babamın fikrini sorsam fena olmayacak/ 40 yaşında: Ne de olsa babam her şeyi biliyor/ 50 yaşında: Babam her şeyi biliyor/ 60 yaşında: Ah babam hayatta olsaydı kendisine danışabilseydim.
Demirel'in sözleri
Yazıyı Demirel'in özlü sözlerini hatırlatarak noktalıyorum...
"Ecevit'e dört kaz teslim etsen, akşama üçünü kaybedip gelir", "Açım diyene geber diyemezsiniz. Aksini diyenin alnını garışlarım", "Kayserililer benden daha da uyanık", "Genelevleri kapatalım da millet bizi mi şey yapsın", "Galibiyetin sahibi çoktur, mağlubiyetin sahibi yoktur. Yenilgi yetimdir"