Savaşın veya doğal afetin en acımasız anlarında bile oyun oynamaktan vazgeçmeyen çocuklar için patlamayan top geliştirildi. Yırtıcı aslanların parçalayamadığı toplar, 24 milyon çocuğu hayata bağladı.
"Başımıza sabah akşam bombalar yağıyor. Hatta rejim güçleri halkı bezdirmek için özellikle fırın kuyruklarını bombalıyor. Kardeşlerimi ülke dışına kaçıramadık. Bizimle burada kaldı. Şu an arkadan gelen sesler onlara ait. Savaşı oyun zannediyorlar. Artık yeni misketleri mermi kovanları... " Londra merkezli Transnational Crisis Project'in onayladığı Suriyeli vatandaş gazetecilerden Dima Attar'a ait bu sözler.
Doktor olan 32 yaşındaki Attar ile Skype üzerinden görüşüyorduk ve bana Halep'te yaşananları aktarıyordu. Savaşa aldırış etmeyen kardeşlerinin cıvıl cıvıl seslerini normal karşılamıştım. Aklıma hemen Japonya'da üç yıl önce 15 binden fazla kişinin ölümüne neden olan deprem ve tsunami sonrasındaki fotoğraflar gelmişti.
Herkes hayatta kalanları ararken, çocuklar yerle bir olmuş evlerinde oyuncaklarının peşine düşmüştü. Doğal afet veya savaşların en masum kurbanları çocuklar için hayat hep kaldığı yerden devam ediyor yani.
Sting Finansör oldu
ABD'li Tim Jahnigen de 2006'da izlediği ve Darfur'daki mülteci kampında çöplerden yaptıkları top ile maç yapan çocukların görüntülerinin yer aldığı belgeselden çok etkilendi. "Çocukları hayata bağlayan tek şey oyun. Darfurlu çocuklar etraflarındaki tüm sorunlara rağmen çöpleri bağlayarak bir araya getirip yaptıkları topları ile mutluydu.
Kötü şartlar altındaki çocuklara aslında milyonlarca top bağışlanıyordu. Ama hepsi bir gün patlıyor" düşüncesiyle yola çıkan Jahnigen, üç yıllık yoğun çalışmalarının ardından patlamayan top geliştirdi. Jahnigen, topunun ilk örneklerini Alman kurt köpeğine parçalatmaya çalıştı, sonra arabası ile üstünden geçti ve son olarak Güney Afrika'daki bir hayvanat bahçesinde aslanların önüne attı.
Jahnigen'in topu, kaderlerine boyun eğmeyen çocuklar gibi aldığı her darbe sonrasında yine yoluna devam etmeyi başarmıştı. Dolayısıyla artık harekete geçme vaktiydi. Jahnigen'e ilk desteği efsane İngiliz şarkıcı Sting verdi. Önce projeye finansör olan Sting daha sonra kampanyanın isim babası oldu.
Patlamayan toplar zamanla Sting'in koyduğu One World Futbol ismiyle büyük bir projeye dönüştü. Şimdilerde 160 ülkede milyonlarca çocuğa ulaştı patlamayan toplar. Çalışmaları hakkında konuştuğum projenin ortak kurucusu ve Tim Jahnigen'in eşi olan Lisa Tarver, "Amacımız, dünyanın her yerindeki çocukları ama özellikle de kötü şartlar altındaki çocukları oyunun gücü etrafında toplamak. Her çocuğun ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak oyun oynamaya çok ihtiyacı var.
Yaşanan felaketler de ne kadar büyük olursa olsun, çocuklar oyun oynamaktan vazgeçmiyor. Zaten oynadıkları oyunlar sayesinde yaşadıkları travmaları daha çabuk atlatıyorlar" dedi. Ürettikleri topların hiçbir zaman patlamayacağı garantisi olmadığını belirten Tarver, "Ancak ömür süreleri en az 30 yıl oluyor.
Sıcak ve soğuk havaya karşı çok dayanıklılar. Kayalık veya çamur gibi her türlü zor zeminde de patlama riski bulunmuyor. Şimdiye kadar çoğunluğu Asya ve Afrika olmak üzere dünya genelinde 850 binden fazla top dağıttık. Yani yaklaşık 24 milyon çocuğa ulaştık. Topları dağıtırken, hükümetlerle, şirketlerle, yardım kuruluşlarıyla veya bireylerle çalışıyoruz.
Toplarımızı göçmen kamplarında, doğal felaketlerin vurduğu bölgelerde, karışıklığın yaşandığı ülkelerde veya ücra köylerde yaşayan çocuklara ulaştırıyoruz" dedi. "Türkiye'ye şimdiye kadar hiç top göndermedik. Ama işbirliği yapacağımız bazı firmalarla görüşüyoruz. Türkiye'de faaliyet gösteren çeşitli uluslararası şirketlerle de irtibat halindeyiz. Bu yılın sonunda top göndereceğimizi umuyorum.
Suriyeli çocuklarla ilgili çalışmalarımız var. Resmi sponsorumuz olan Chevrolet önderliğinde daha önce Lübnan Suriye kampındaki çocuklar için yaklaşık 12 bin top göndermiştik" diyen Tarver'e LA Galaxy forması giyen Landon Donovan ve Newcastle United'da oynayan Papiss Cisse gibi futbolcular başta olmak üzere birçok sporcu destek veriyor.
Köpükten Üretiliyor
One World Futbol isimli toplar, sert bir köpükten üretiliyor. Şişirilmesine gerek olmayan toplar, havası indiği veya yarıldığı zaman kendi kendine yine şişiyor. Normal toplar ile aynı boyut ve ağırlıkta olan toplar, oneworldfutbol.com sitesinde tanesi 40 dolara satılıyor. Satın alınan her bir top karşılığında projenin sorumluları, yardıma muhtaç bölgelere ücretsiz bir top gönderiyor.
Topun gönderileceği adresi de müşteriler seçebiliyor. One World Futbol topları aynı zamanda voleybol, basketbol ve diğer birçok oyun için de kullanılabiliyor.
selcuk.eren@sabah.com.tr
@selcukeren5101