Günümüzde dışarıyla bağlantısı olmayan 200'den fazla kabile, uyuşturucu kartelleri, altın kaçakçıları ve ağaç katillerinin tehdidi altında yaşam savaşı veriyor.
"Gelir adaletsizliğinin giderek artması ve dünya kaynaklarının hızla sömürülmesi nedeniyle modern medeniyet, gelecek on yıllar içinde çökecek...", "Sürekli artan nüfusa karşın doğal kaynakların sınırlı olması yaşlanan gezegenimizi tehdit ediyor. B planı hazırlamalıyız. Önümüzdeki 50 yıl içinde Ay'a taşınmak zorunda kalacağız..." Hafta içi yapılan bu iki uyarıdan ilki NASA'ya, ikincisi ise ünlü fizikçi Stephen Hawking'e ait. Ne NASA'nın ne de Hawking'in uyarılarından haberleri olmayan yerliler de artık 'modern medeniyet' ile tanışmaya başladı. Araştırmalara göre dünya üzerinde ortalama 100 kişilik gruplar halinde yaşayan ve dışarıyla hiçbir bağlantıları olmayan 200'den fazla kabile var. Sadece avcılık ve diğer kabilelerle değiş-tokuş sayesinde hayatlarını sürdüren yerlilerin neredeyse tamamı Amazon ormanlarında yaşıyor. Yerlilerin hayatı son zamanlarda kaçak ağaç kesen çeteler ve uyuşturucu kartellerinden dolayı tehdit altında. Ağaç katilleri Amazon'un içinde ilerlerken karşılarına çıkan yerlileri acımasızca katlediyor.
Tüm kabile yok edildi
Öte yandan yerlilerin büyük bir kısmı yaşam alanı olarak suya yakın yerleri tercih ediyor. Peru, Kolombiya, Bolivya, Venezuela, Brezilya arasında uyuşturucu kaçakçılığı yapan karteller de uyuşturucu kaçırma işlemlerini Amazon'un derinliklerindeki göllerden yapıyor. Dolayısıyla iki grup karşılaştığında adaletsiz bir savaş başlıyor. Ağaç katilleri ile uyuşturucu kartellerinin yanı sıra altın kaçakçıları da yerlileri yok etmeye başladı. Örneğin altın kaçakçıları, Venezuela'nın güneyinde Amazon bölgesinde yaşayan Irotatheri isimli yerli kabileyi topluca katletti. Irotatheri'nin 80 üyesi öldürüldü. Katliamın yaşandığı bölge yerleşim yerine o kadar uzaktı ki olay ancak bir ay sonra ortaya çıktı.
Yerlileri korumak zor
Bu savaşta akıllara ilk gelen soru: Tek amaçları hayatta kalmak olan yerlilerin, kaçakçılara karşı nasıl korunamadığı oluyor? Ancak 5 buçuk milyon kilometrekarelik alanı ile dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanı olan Amazon'un derinliklerindeki yerli kabileleri keşfetmek çok kolay olmuyor. Amazon'daki kabileler konusunda dünyayı bilgilendiren iki önemli kurum var: FUNAI ve Survival International. Survival International kuruluşu yıllar önce Brezilya-Peru sınırında yaşayan bir grup yerliyi havadan görüntülemişti. Yerlilerin kendilerini görüntüleyen uçağa mızraklarını doğrultması ise hâlâ akıllarda. Ancak ne acı ki Survival International'ın görüntülediği yerli kabile, Peru sınırındaki Javari Vadisi'nde uyuşturucu kaçakçıları tarafından öldürüldü ve hayatta kalanlar da yerlerinden edildi. 200 kişilik kabileden bir daha hiç haber alınamadı. Survival International yetkilileri, "Bin hikayedense bir görüntü her şeyi anlatır. Dünyayı böyle yerlilerin olduğuna ikna etmemiz için bu görüntüyü çekmemiz gerekiyordu. Ama bildiğimiz en net gerçek: Tanınmak, tanışmak ve dünya ile irtibata geçmek istemiyorlar. Uçağımızı gördükleri anda mızraklarını bize doğrultmaları her şeyi özetliyor" diyor. Brezilya merkezli FUNAI kuruluşu ise kaçakçıların Amazon'dan uzak tutulması için daha sıkı tedbirlerin alınması gerektiğini savunuyor.
selcuk.eren@sabah.com.tr
@selcukeren5101