Her ne kadar Türkiye'de 24 Nisan 1915 olaylarının 100. Yıl dönümü çok önemsenmemiş olsa da, dünya çapındaki Ermeni diyasporası bu konuyu çeşitli ülkelerde gündem maddesi yapmayı başarmış durumda. Bu yüzden bugünlerde Washington'daki Türklerin de en önem verdikleri konu da Kongre'de pişirilip pişirip yeniden piyasaya sürülen Ermeni Soykırımı Karar Tasarısı haline geldi.
Türkler 100. yılı oldukça ciddiye aldıklarını geçen yıl Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında gösterdiler. Boehner ricaları kıramadı ve Ermeni soykırımı iddialarını içeren hiçbir karar tasarısını gündeme almayacağını söyledi. Ardından ABD'deki Türkler de harekete geçti.
Yönlendirme Komitesi
Ülkedeki 145 Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşu MÜSİAD USA İcra Direktörü İbrahim Uyar ile Türk-Amerikan Dernekleri Meclisi (ATAA) Başkanı Mehmet Toy liderliğinde bir araya geldi. Tüm bu derneklerin tek çatı altında toplanmasındaki en büyük gayretlerden birini de Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç gösterdi.
145 üyeli Yönlendirme Komitesi'nin ilk icraatı, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi'nin önemli etkinliklerinde yer alarak Cumhuriyetçi Boehner'e güçlü bir destek mesajı vermek oldu. (Bilindiği üzere Boehner kendi partisi içerisinde önemli bir liderlik savaşı veriyor. )
Geçen hafta ise Komite'nin Washington'daki 110 otobüse, 30 metro istasyonuna ve billboardlara verdiği ilanlar ortaya çıktı. Yaklaşık bir ay dolaşımda kalacak olan ilanlarda ABD Kongresi'ne ve Başkan Barack Obama'ya, "Türkleri ve Ermenileri ayırma, birleştir" çağrısında bulunuluyor. İlanlarda yine Komite tarafından hazırlanmış "lethistorydecide.org" (bırakın tarih karar versin) adlı websitesiyle de konu hakkında bilgisi olmayan Amerikalıların eğitilmesi amaçlanıyor.
Yönlendirme Komitesi'nin hedefinde 24 Nisan'da Beyaz Saray önünden, Türkiye Büyükelçiliği'ne 5 bin kişinin katılacağı bir yürüyüş yapmak da bulunuyor.
Parlayan yıldız TIP
Bunun dışında New York'ta yeni kurulan ve oldukça iyi işler çıkaran başka bir Türk kuruluşu da Kongre'de önemli adımlar arttı. İlerleme için Türk Enstitüsü (TIP) adlı bu kuruluş, önce Kongre üyesi Bill Shuster'in Ermeni soykırımı karar tasarısına karşı Kongre üyelerine "imza vermeyin" çağrısı yapmasına ön ayak oldu. Geçen hafta da Kongre üyesi Curt Clawson aracılığıyla tarihi bir adım atılmasını teşvik ederek son 20 yılda ilk kez Ermeni meselesiyle ilgili olarak Türkiye lehine bir karar tasarısının imzaya açılmasını sağladı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mart'ta Washington'a yaptığı ziyarette, Başkan Boehner'dan söz konusu tasarının gündeme gelmemesi için gereken sözü de aldı. Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Şaban Dişli, "görüştüğümüz milletvekilleri bu tasarının yeterli desteği bulup komisyondan çıkmasının bile zor olacağını düşünüyor" demişti bana.
Görüldüğü üzere Washington'daki Türkler hummalı bir çalışma içerisinde.
Kendilerini artık sadece Amerikan vatandaşı olarak gören Gülen lobisi ise bu konularla ilgilenmek yerine kendi gündemlerine odaklanmış durumda.
Fakat milli bir duruş göstererek tüm politik düşüncelerinden azade bir şekilde, ortak hareket eden Türk-Amerikan toplumu da gelecek vadediyor. ABD'nin sadece Gülencilerden ibaret olmadığını açık ve net bir şekilde gösteriyor.
ragip.soylu@sabah.com.tr
@ragipsoylu