TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki heyetin geçen hafta Washington'a yaptığı üç günlük ziyaret, daha çok Türkiye'nin dış politikadaki görüşlerinin ifade edildiği görüşmelere sahne oldu.
Çiçek'in Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Temsilciler Meclisi Türk Dostluk Grubu'nun dört eş başkanıyla yaptığı görüşmelerde, Türkiye'deki üç partiyi temsilen dört milletvekili de bulunuyordu. AK Parti'den Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Şaban Dişli ve Reha Denemeç, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile CHP'den Kemal Ekinci gezideki görüşmelerde yer aldılar.
Çiçek ve beraberindeki heyet önce Senato'nun seçilmiş başkanı olan Orrin Hatch ile dış politika ağırlıklı olan kısa bir görüşme yaptılar. (ABD Senatosu'nun doğal başkanı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'dır. Biden'ın başkanlığı çoğunlukla sembolik olduğu için yerine işleri idare etmesi için vekil bir başkan seçilir.)
TBMM heyetinin bir sonraki durağı ve ana toplantısı ise Boehner ile oldu.
Konuyla ilgili bilgi veren Şaban Dişli'ye göre görüşmelerde şu konular ön plana çıktı:
"ABD BÖLGEDE KARARSIZ": Çiçek, Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner'le yaptığı görüşmede ABD yönetiminin bölgedeki kararsızlığının ileride daha büyük felaketlere yol açabileceğini belirtti. Çiçek, bu durumun mezhep çatışmalarına yol açabileceğini söyleyerek, Suriye ve Esad konusunda bir an önce hareket geçilmesi gerektiğini vurguladı.
YASAK BÖLGE İSTEDİ: Çiçek, Suriye'de hızlıca hareket edilerek muhalifleri koruma altına alacak bir uçuşa yasak bölge ve mültecilerin sığınacağı bir güvenli bölgenin oluşturulması gerektiğini söyledi. Suriye muhalefetinin eğitilmesi ve donatılması konusunda Türkiye'nin daha fazla adımlar atmaya açık olduğunu belirten TBMM Başkanı, IŞİD'e karşı da daha fazla yardım beklediklerini ifade etti.
"PKK TERÖR ÖRGÜTÜ": PKK bağlantılı PDY'nin IŞİD'e karşı Suriye'de gerçekleştirdiği savaşın onu terör örgütü olmaktan çıkarmadığını belirten Çiçek, "PKK bir terör örgütüdür. Terör listesinde yokmuş gibi davranılması yanlıştır" dedi.
ERMENİ MESELESİ: Boehner geçen yıl Türkiye'de yaptığı ziyarette Ermeni soykırımı yasa tasarısını meclis gündemine almayacağına dair verdiği sözü hatırlatarak bu konuda fikrinin değişmediğini söyledi.
GÜLEN SORULMADI: Görüşmelerde Gülencilerin Temsilciler Meclisi ve Senato'dan kampanya yaparak çıkardığı mektupsa hiç gündeme gelmedi. Ne Senatörler ne de Kongre üyeleri mektupla ilgili Türk tarafına bir eleştiride bulundu.
Dişli, ABD Kongresi'nden bir heyetin Mayıs ayında Ankara'ya bir ziyaret yapabileceğini söyledi. Özellikle Türk tarafı Kongre'deki Türkiye karşıtı iklimi yumuşatmak amacıyla ikili temaslara özel önem veriyor ve görüşmeleri oldukça artırmaya çalışıyor.
Şu an buradaki herkesin gündemi 24 Nisan'a kadar ABD Başkanı Obama'nın ve Kongre'nin Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili ne gibi adımlar atacağına kilitlenmiş durumda.
Çiçek'in ziyaretini de bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor.
ragip.soylu@sabah.com.tr
@ragipsoylu