Beklenen cevabı yazının başında verelim: Belli değil.
Öncelikle konuyla ilgili olarak şu bilgiyi vermek lazım. ABD'nin 18 Şubat'ta Washington'da düzenlemeye karar verdiği, "Şiddet İçeren Aşırılığa Karşılık Vermek Zirvesi" bir "terör" zirvesi değil.
Murat Yetkin Radikal'de 13 Ocak'ta yayınladığı yazısında ABD'nin 18 Şubat'ta terörle mücadele konusunda uluslararası bir zirve düzenleyeceğini belirtiyordu ve Türkiye'ye henüz davet gitmediğini söylüyordu.
Konuyla ilgili Obama yönetiminden üst düzey bir yetkiliyle yaptığımız görüşmede kendisi bana bu zirvenin "terörle mücadele zirvesi" olmadığını vurguladı.
Hedef ABD kamuoyu
Aslında bakılırsa Beyaz Saray'ın 2011'de yayınladığı "Şiddet İçeren Aşırılığı Önlemek için Yerel Ortakların Güçlendirilmesi" adlı strateji üzerine inşa edilen bu zirve yurtdışından çok, yurtiçine dönük olarak hazırlanmış durumda. Beyaz Saray'ın konuyla ilgili yayınladığı basın bülteninde de görüleceği üzere Boston, Los Angeles, Minneapolis gibi ABD şehirlerinde aşırılığa karşı en iyi uygulamaları ortaya koyan örneklerin tartışılacağı bir zirve olacak bu. Bültende, "Bu zirve en iyi uygulamaları ve bu topluluklarda ortaya çıkacak çabaları vurgulayacaktır" deniyor. Yerel, eyalet ve federal çapta tartışmaların gerçekleşeceği, yurtdışından örneklerin tartışılacağı çalışma grupları oluşturulacak.
Diğer yandan zirveye dünya çapında şiddet içeren aşırılığı ve yabancı terörist yetiştirilmesini önleyecek programlar geliştiren ortakların da çağrılacağı ve bu ortakların kendi topluluklarına, dini liderleri, özel sektörü ve teknoloji camiasını kullanarak nasıl hareket ettiklerini anlatmalarının beklendiği söyleniyor.
Yani ortada devlet arası bir terör zirvesinden ziyade topluma yönelik bilgilendirme ve yönetişimi artıracak güzel örneklerin paylaşıldığı bir uluslararası konferans bulunuyor.
Obama yönetiminden üst düzey yetkili, uluslararası katılımcılarla ilgili listenin ve zirve gündeminin daha sonra açıklanacağını vurguladı.
Türkiye doğal ortak
Yetkili aynı zamanda Türkiye ve ABD'nin eş başkanlığını yaptığı Küresel Terörle Mücadele Forumu'nun (KTMF) "şiddet içeren aşırılığı" önlemekteki küresel çabalarda anahtar değerde önemi olduğunu söyledi. Yetkili, "KTMF'nin 2013 yılında alt birim olarak oluşturduğu Toplum Katılımı ve Esnekliği için Küresel Fon'un şiddet içeren aşırılığa karşı yerel bazda yapılan çabalara katkısı büyük" dedi.
Buradan da anlaşılacağı üzere Obama yönetimi Türkiye ile eş başkanlığını yürüttükleri Küresel Terörle Mücadele Forumu'nu önümüzdeki günlerde gerçekleşecek terör karşıtı çabalarda kullanmayı planlıyor.
Bu da Türkiye'nin bu konuda doğal bir ortak olarak görüldüğünün ispatından ibaret.