Bir önceki ABD Kongresi görevi dolmadan önce Aralık ayının sonlarına doğru "2013 Donanma Araçları Transfer Yasası"nı onayladı. 18 Aralık'ta yasa ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu yasanın yürürlüğe girişinin haberi Türkiye'de haftalar sonra 5 Ocak'ta CİHAN haber ajansı tarafından yayınlandı.
Önce haberi okuyalım:
"ABD Kongresi, savaştan kalma donanma gemilerinin Türkiye'ye verilmesini reddetti. Karara gerekçe olarak, Türkiye'nin İsrail'e karşı giderek artan düşmanca tutumu ve Kıbrıs yakınlarında doğal gaz araması yapan Amerikan şirketlerine karşı takınılan tavır öne sürüldü. Öte yandan, Aralık ayının son gününde Kongre'de onaylanan tasarıya göre Meksika ve Tayvan'a 6 deniz fırkateyni verilmesine onay verildi. Kongre Üyesi Eliot Engel, Türkiye'ye güçlü savaş gemileri göndermeyerek, komşuları ile daha az kavgacı bir tutuma teşvik edebileceğini ifade etti. 'Deniz Transferi Yasası'na göre Türkiye, ABD'den 2012'de iki 'Oliver Hazard Perry' sınıfı güdümlü füze fırkateyni almıştı."
CİHAN'ın haberine göre söz konusu gemilerin Türkiye'ye transferine ilişkin engelleme 2014 Aralık ayında yapılan değişiklikle gerçekleştirildi. Halbuki bu tamamen yanlış.
Söz konusu yasanın Türkiye'ye iki gemi veren hali Aralık 2012'de Temsilciler Meclisi'nden geçerken, Senato Ocak 2013'te yaptığı oylamada bu pozisyondan geri adım attı. Yapılan değişiklikle Türkiye'ye bedava gemi verilmesinden vazgeçildi. Söz konusu adım o yıl hem Ermeni lobisi hem de Yunan lobisi tarafından "büyük bir başarıya imza attık" denilerek takipçilerine son dakika haberi olarak da geçildi.
İşin daha da komiği Kongre Üyesi Eliot Angel Türkiye'ye gemi verilmemesi gerektiğini söyleyen konuşmasını 31 Aralık 2012'de Temsilciler Meclisi'ndeki görüşmeler sırasında yaptı.
Peki CİHAN durup dururken bu eski haberi nerden buldu?
Cevap internet.
Eurasia.net üzerinde yasayla ilgili bir blogta gemilerin Türkiye'ye verilmediği ve yasanın onaylanış süreci detaylarıyla anlatılmış. Muhtemelen CİHAN muhabiri de bu haberi görerek kendince yeni bir şey olduğunu sanıp haberi yapmış. Halbuki haber en az iki yıllık.
Türkiye'nin bu gemilere ihtiyacı var mıydı?
Konuyla ilgili Turkish Navy (Türk Donanması) adlı bir blog yayınlayan Can Devrim Yaylalı'nın yazdığı bir makale bulunuyor. Yaylalı'ya göre Türkiye'ye verilmek istenen gemilerin Türk donanmasına hiçbir katkısı olmayacaktı.
Türk donanmasında bulunan Gabya tipi gemilerde SM-1 Standart Karadan Havaya Füze ve Harpoon Havadan Karaya Füze fırlatabilme kapasitesine sahip MK-13 fırlatıcıları var. Türk gemilerinde MK-41 VLS fırlatıcısı, eş güdümlü modern muharebe yönetim sistemi, üç boyutlu hava arama radarı bulunuyor. ABD'den Türkiye'ye verilmekten vazgeçilen aynı kategorideki Perry savaş gemilerinde ise bu özellikler bulunmuyor.
Yaylalı eğer Türkiye söz konusu gemileri alsaydı tek kazancının gemilerin yedek parça ihtiyacını karşılamak için kullanılabilmesi olacağını söylüyor ve ekliyor: "Bu gemilere para ve insan gücü harcamak zorunda değiliz. Para ve insan gücü devam eden yerli savaş gemisi üretim projelerine de lazım. Söz konusu yasaya göre transfer edilen gemilerin bakımının ABD donanmasına ait tersanelerde yapılması gerekiyor. Bu da müttefiklerin gemilerin bakımı için ABD'ye para aktarmak zorunda olduğu manasına geliyor."
ragip.soylu@sabah.com.tr
@ragipsoylu