Gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında çocuklarda sık görülebilmektedir ve acil çocuk ünitelerine başvurularının büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı virüsler tarafından birtakım bulgulara yol açabilmekte hatta bazı kişilerde ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda gribal enfeksiyona yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdik.
GRİP VİRÜSÜ ÇOCUKLARDA ERİŞKİNLERE GÖRE DAHA HIZLI YAYILIYOR
Çocuklar arasında grip vakalarının en sık görüldüğü ay Aralık ve Ocak. Grip, çocuklarda yetişkinlere benzer belirtiler göstermekle birlikte daha hızlı seyredebilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklarda, grip hızlı bir şekilde zatürre ve bronşite kadar ilerleyebilmektedir. Yüksek ateş, karın ağrıları ve özellikle kusma çocuklarda daha şiddetli olmakta ve vücutta sıvı kaybı fazla olduğu durumlarda hastanede tedavi edilmesi gerekebilmektedir.
GRİBAL ENFEKSİYONLARDA ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ
Çocuklarda gribal enfeksiyonda yapılan en sık hata antibiyotik kullanılmasıdır. Virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanılmaz.
GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR
Çocuklarda grip hastalığında başlıca belirtiler;
ÇOCUKLARDA GRİBAL ENFEKSİYON TEŞHİSİ NASIL KONUR?
Grip enfeksiyonu tanısı klinik olarak teşhis konulabilir. Yardımcı laboratuvar testlerinden faydalanılabilir. Ağız ve burun alınan numunelerle influenza A ve B tanısı konulabilir. Grip enfeksiyonu esnasında yoğun ve geçmeyen öksürükte veya 5 günden fazla süren ateşte akciğer enfeksiyonu (zatürre) tanısı için akciğer filmi çekilebilir.
Aileler bu dönemde hekimin önerdiği ilaç tedavisine ek olarak çocukların beslenmesine çok dikkat etmelidirler. Tedavi sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile desteklenmezse bu tür gribal enfeksiyonlardan sonra en çok orta kulak iltihabı (otit) ve akciğer enfeksiyonları (zatürre) görülebileceği unutulmamalıdır.
ÇOCUKLARDA GRİBAL ENFEKSİYON TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Çocuklarda grip döneminde hem ateş hem de beslenmeye bağlı olarak sıvı kaybı olabilmektedir. Bu nedenle sıvı alımı arttırılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Özel bir menü hazırlamaya gerek yoktur ancak çocuklara katkısız, koruyucu madde içermeyen sıvı besin gruplarından verilmelidir.
ÇOCUKLARDA GRİP AŞISI YAPILMALI MI?
Çocukları mevsimsel gripten korumanın en iyi yolu aşılanmadır. Özellikle risk grubunda olan; alerjik bünyeli, bağışıklık sistemi düşük olan, kronik hastalıkları olan, astım, bronşit olan ve zatürre geçirmiş yani sık hastalanan çocuklar ya da okul çocukları mutlaka aşılanmalıdır. Altı aydan büyük tüm çocuklara grip aşısı yapılabilir.
GRİBAL ENFEKSİYON SONRASI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER?
Alınması gereken bir diğer en temel önlem ise grip olan çocuklar birbirine hastalık bulaştırma riski yüksek olduğu için okula belirli bir süre gönderilmemeli, okullar sık sık havalandırılmalıdır. Çocuklara el temizliği de çok iyi öğretilmelidir.
Grip tanısı konulan bir çocukta 5 gün süren yüksek ateş olabilir. Özellikle ateşli döneminde çocuğu okula göndermemek ve izole bir şekilde bakımını sağlamak gerekmektedir. Yaklaşık 5 – 7 gün boyunca çocuklar evde sağlıklı beslenmeli ve doktorunun verdiği ilaç tedavisi ve ateş düşürücüler uygulanmalıdır. Bir hasta çocuğun 40 kişilik sınıfa rahatlıkla dakikalar içinde bulaştırabileceği ve hasta edebileceği unutulmamalıdır.
Grip genelde evde birine bulaştığında tüm ailede görülebilmektedir. Evde grip olan bir kişi varsa o kişi sağlıklı olanlardan uzak durmalı, ev sık sık havalandırılmalı, eller düzenli olarak su ve sabunla yıkanmalı, başta havlu olmak üzere ortak eşya kullanımı kısıtlanmalıdır.
GRİBAL ENFEKSİYONDA 5 GÜNDEN FAZLA DEVAM EDERSE...
Grip tanısı konulan bir çocuğun ateşinin 5 gün sürmesi normaldir. Ancak ateş 5 günden uzun sürüyorsa, çocukta genel durumu iyi değilse, solunum sıkıntısı, öksürük, nefes daralması, kulak ağrısı varsa o zaman komplikasyon gelişmiş olabilir. Bu durumda tekrar hekime başvurulmalıdır. Çocuktaki hastalık bulgularına göre ayaktan ya da yatarak tedavi uygulanır. Gerekirse akciğer filmi, kan testleri yapılır ve ek ilaçlar önerilir. Gribal enfeksiyon sonrası akciğer enfeksiyonları hızlı ve ağır seyredebilir hatta ölümcül olabilir.