Doğanın her köşesinin sunduğu birbirinden farklı bitkisel kaynak, birçok sağlık sorununa şifa veren bir bilgi seline dönüşebilir. Binlerce yıldır kullanılan defne yaprağı, işte tam da bu bitkilerden biri. İster et ve tavuk yemeklerinin içine aroma katsın diye, isterseniz çayını kolaylıkla tüketebileceğiniz bu bitki, birbirinden farklı sağlık yararına sahip. İşte defne yaprağının faydaları…
Defne bitkisinin anavatanı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'dır. 500'den fazla türü olan bu bitkinin, beyaz, pembe veya mor renklerinde oldukça güzel çiçeklere sahiptir. Üstelik birçok toplumda binlerce yıllık tedavi bitkisi olarak kullanıldığı biliniyor.
Antioksidan: Defne yaprağı, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. Serbest radikaller, hücrelere zarar vererek kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilen kararsız moleküllerdir.
Antiinflamatuar özellikler: Defne yaprakları, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Enflamasyon, artrit, astım ve kalp hastalığı gibi birçok kronik sağlık durumunda önemli bir faktördür.
Antimikrobiyal özellikler: Defne yaprağı, enfeksiyona karşı savaşmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu onları soğuk algınlığı, grip ve idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli enfeksiyonları tedavi etmek için yararlı bir doğal ilaç yapar.
Sindirim faydaları: Defne yaprağı, sindirim enzimlerinin üretimini uyararak sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kabızlık ve şişkinliği gidermeye yardımcı olabilirler.