Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Bakla nedir? Faydaları nelerdir?
Giriş Tarihi: 06.04.2016 09:47 Güncelleme Tarihi: 23.01.2018 16:03

Bakla (Ful) Nedir?

Bakla diğer bir adı ile ful, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir. Kökleri toprağın 110 cm derinliğine kadar inmektedir. Gövdenin yanlarında açılan kökleri çok kuvvetli bir şekilde açarak gelişim göstermektedir. Tüysüz olan sapı 1 metre ye kadar uzayabilmektedir. Çiçeklerinin ise kendine has ve hoş bir kokusu bulunmaktadır. Vitamin ve protein açısından çok zengin olan baklalar tazeyken de kuruyken de vitamin ve minerallerini korumaktadır. Tazeyken yeşil, kuruyken de kahverengini almaktadırlar. Hattabaklanın kurusu, tazesine göre daha sağlıklıdır. Bu bitki içerisinde B1, B2, B6 ve K vitaminleri bulundurmakla birlikte magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengindirler. Bu yararlı bitki ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişmekle birlikte genel olarak Antalya, Aydın, İçel gibi Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir.

Faydaları

  • Vücudumuzda bulunan kötü kolesterolu atarak düzeyine normale getirir.
  • Böbreklere de oldukça yararı vardır. Böbrekte oluşan ağrıları keserek böbrek taşlarının ve kumlanmasının dökülmesini sağlar.
  • İçerisinde bulundurduğu lifle oranı kabızlık çekenlere direk olarak etki eder.
  • Demir ve kalsiyum mineralleri sayesinde kemikleri güçlendirir.
  • Besleyici ve iştah açıcı özelliği vardır.
  • Saymakla bitiremeyeceğimiz bu bitkinin yararları bütün sağlığımız için faydalı olan etkenlerinden yararlanılmak üzere taze bakla ya da iç baklayı günde bir kase doluyu bakla yememiz yararlı olacaktır. Ayrıca diyet yapan hastalarımız için de doyurucu ve bitkisel olduğu için önerilmektedir.
SON DAKİKA