Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Çılgın Türkler'den bugüne!...

Kitap/ Öcal Uluç

"...BUGÜN Türk gençliği biri ötekine benzemeyen iki tarihe inanıyor: Biri bu romanın esas aldığı, sağlıklı ve dürüst belgelere dayalı, hepimize gurur veren gerçek tarih. Öteki Cumhuriyet'i yıkmak için çabalayanların uydurdukları, yalanlarla dolanlarla dolu, sahte tarih." "...Sevgili gençler! İstiklal Savaşı, dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en haklı, en kutsal savaşlardan biridir. Emperyalizmi ve yamaklarını dize getiren, bir enkazdan yepyeni, çağdaş bir devlet kurmayı başaran atalarınızla gurur duyun, şehit ve gazi atalarınızın onurunu yalancılara çiğnetmeyin."
Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' adlı romanı (Bilgi Yayınevi-Tel: 0 312 434 49 98), bu mesajla sona eriyor!. Özellikle ABD'nin ve AB'nin "üzerimize inanılmaz ve hazmedilmesi çok zor baskılarla adeta dört koldan geldiği ve ülkemi nerede ise nefes alamaz hle getirdiği" böyle bir dönemde, Özakman'ın '750 sayfalık kitabı', Türk insanına 'hayat veren' bir ilaç gibi!. Okudukça rahatlıyorsunuz! Osmanlı topraklarını paylaşarak, istila eden Avrupalıların, İstanbul'da onlara yaltaklanan Vahdettinlerin, Damat Feritlerin, onların yandaşlarının ve onlardan beslenen yazarçizer takımının "Bu Kemal delirmiş olmalı, Avrupa'ya baş kaldırılır mı? Onlarla baş edilebilir mi? İngiliz mandasını kabul edelim, Osmanlı devletinin kalanını kurtaralım" dedikleri, yazdıkları bir dönemde, "tükenmiş, yoksul" bir Anadolu'dan, "o yokluklar içinde" nasıl bir "milli devletin, nasıl bir modern cumhuriyetin çıktığını" anlatan bir destan, 'Şu Çılgın Türkler!'
Akıcı bir üslup, bir solukta okunan, binlerce belge ve kaynağa dayalı böyle bir kitabı, bugünün zorluklarla, tereddütlerle, şüphelerle dolu ortamında, her Türk insanı okumalı!.. Hele hele Türk gençleri! Bu ülkeye, bu devlete, bu cumhuriyete neden sahip çıkmaları gerektiğinin cevabı, bu kitapta hem de çok kolay anlaşılacak bir üslupla anlatılıyor!
İstiklal Savaşı'nı yapanların, bu devleti ve cumhuriyeti kuranların düşünceleri, kişilikleri, eylemleri, mücadeleleri, kavgaları, ihtirasları mümkün olduğunca tarafsız kalınarak anlatılırken, İstanbul tarafının, İngiltere ile beraber Avrupalıların ve Yunanlıların da adım adım bu savaşa karşı nasıl tavır aldıkları, gene belgelere dayanılarak kitaba aktarılmış.. Roman, tarihe mal olmuş ünlülerin etrafında, kendi kahramanları ile yürüyor ve keyifle okunuyor!
"...Yazar Ali Kemal İstanbul'da Peyamı Sabah gazetesindeki geniş odasında, ortağı Mihran ve misafirleriyle çene çalıyordu. Mihran "Bunlar çılgın" diye söylendi. Ali Kemal, bu nitelemeyi pek sevdi: "Tabii canım! Çılgın olmasalar, sanki Cihan Savaşı'nı biz kazanmışız gibi koskoca Lloyd George'a barış şartlarını dikte etmeye yeltenirler miydi? Ne demiş Arap, 'el hükmü limen galebe', galibin dediği olur! İşte o kadar. Bu kavrayışta, bu bilgide, bu çapta adamlar, değil devleti, ufak bir aşireti bile idare edemezler! Edebilseler, Yunan Ordusu şimdi Eskişehir yolunda olur muydu?"
"Çılgınlar'ın ne yaptığını", sonunda bütün dünya gördü! Bugün, o çılgınlardan alacağımız o kadar çok ders var ki!
Teşekkürler, Turgut Özakman!
ocal.uluc@tg.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA