Kolombiya hükümetinin FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) örgütüyle Küba'nın başkenti Havana'da yürüttüğü barış görüşmelerini, "İmralı süreci" nedeniyle Ankara da yakından izliyor.
Taraflar önceki gün toplantıya girerken FARC başmüzakerecisi Ivan Marquez kapıda bir açıklama yaptı: "İki ay önce tek taraflı olarak ilan ettiğimiz ateşkesi bu gece yarısı sonlandırıyoruz."
Ve ekledi: "İçim kan ağlayarak, hiç kimsenin istemediği savaşa dönmekte olduğumuzu görüyorum."
Sonra Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'a iki seçenekli çağrıda bulundu: "Gelin, iki taraflı ateşkes ilan edelim. Kabul etmiyorsanız, hiç değilse halkın daha fazla acı çekmesini önlemek için savaşı belli kurallara bağlayalım."
Cumhurbaşkanı eski Yardımcısı Humberto de la Calle başkanlığındaki Kolombiya hükümeti heyeti, FARC sözcüsünün açıklamasını da, çağrısını da cevapsız bırakarak, müzakere salonuna girdi.
***
FARC'ın bu kararı sürpriz mi?
Cevap: Kesinlikle hayır. Çünkü örgüt Havana'da görüşmelerin başladığı 20 Kasım'da "Tek yanlı" olarak iki ay ateşkes ilan ettiğini, bu sessizlik döneminin 20 Ocak gece yarısı sona ereceğini açık açık duyurmuştu.
Peki, FARC'ın tek yanlı ateşkese son vermesi müzakere sürecini de dinamitleyecek mi?
Cevap: Hayır. Çünkü Kolombiya hükümeti en başta tavrını ortaya koymuştu: "Bir yandan müzakere, bir yandan da mücadele ederim."
İki ay boyunca bu çizgisinden milim sapmadı. Bir yandan Havana'da müzakere edilirken, bir yandan da Kolombiya ordusu FARC'a operasyonlarını sürdürdü.
Bu iki ay içinde en az 34 terörist öldürüldü.
Ama FARC da kendi ilan ettiği ateşkese pek saygı göstermedi. Her ne kadar eylemlerinde yüzde 60 dolaylarında azalma olsa da, söz konusu iki ayda 52 kez ateşkesini ihlal etti.
***
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ne masadan kalkacak, ne de ordunun operasyonlarını durduracak.
Zira geçmişteki üç müzakere süreci ders oldu: Silahlı kuvvetler operasyonlarını durdurdu, FARC militanlarının güvenli bir bölgede toplanmalarına izin verdi. Sonuç? FARC silahların sustuğu bu üç müzakere sürecini de örgütü derleyip- toplama, güçlenme ve yeni mevziler kazanma fırsatı olarak kullandı.
Müzakereler kesilince de, sürecin başına göre çok daha güçlenmiş olarak silahlı çatışmaya girdi.
***
FARC'ın da masadan kalkma şansı yok.
Zira amaçlarına müzakere yoluyla ulaşmaktan, taleplerini barışçı yollarla kabul ettirmekten başka bir seçeneği olmadığını biliyor.
Ayrıca, tarihinin en güçsüz dönemini yaşıyor: Elinde 8 bin kadar militan ya kaldı, ya kalmadı. Oysa daha 10 yıl önce 20 bini aşkın bir mevcuda sahipti.
Ve nihayet, barış yerine savaşı tercih ederse, Kolombiya hükümetinin bu kez gözünün yaşına bakmadan kökünü kazıyacağını, o niyetle topyekûn operasyona kalkışacağını çok ama çok iyi görüyor.
Ne de olsa Sri Lanka'nın Tamil Gerillaları'na karşı uyguladığı yöntem herkesin belleğinin bir yerlerinde duruyor.