Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Bakan 'keşke' derse...

Son birkaç gün içinde yaklaşık 2 bin hektar orman yandı. Kuşkusuz sadece orman değil yanan, geleceğimizden bir parça uçup gitti. Ve akıllara takılan önemli bir soru var.
Bu tür büyük orman yangınları için neden gerekli araç gerecimiz yok?
Son orman yangınında da görüldü ki Türkiye bu konuda hazırlıklı değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kiralık iki amfibik uçağı dışında ciddi bir yatırım yok. Eldeki C30 uçaklarının da bakımda olduğu ortaya çıktı.
İtfaiye araçlarına gelince, özellikle küçük illerdeki araçların eski ve yetersiz oldukları gerçeği bir kez daha acı biçimde yüzümüze çarptı.
Ve geriye bir tek şey kaldı: Ormancının çabası.
Zaten dikkatinizi çektiyse Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de sadece ormancılarımızın inanılmaz çabasına dikkat çekti: "Ormancılarımız yüreğini ortaya koyuyor."
Gerçekten bu konuda Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı durumda. Yunanistan'ın elinde 30 uçak olmasına rağmen yangınlarla mücadelede bizim ormancımız kadar başarılı değil.
Peki Türkiye, ormancısının bu başarısını neden teknoloji ile takviye etmiyor? Elimizde böylesine zengin bir orman ve onu "yurdu savunur" gibi koruyan ormancılarımız varken, bu ülke 100 milyon doları bu için ayıramıyor mu?
Bu kadar mı güçten, kaynaktan yoksunuz?
Bakan Pepe Milliyet'e yaptığı açıklamada resmen şu sözü söyleyebiliyor:
"Ülkemin kaynaklarını düşünmem gerekiyor."
Peki en büyük kaynağımız ormanlarımız değil mi? Onları yeniden kazanmak kaç yıl alacak?
Bakan Pepe'nin şu sözleri daha da vahim:
"Benim elimde keşke daha fazla (uçak) olsa!"
Bir siyasetçi şöyle diyor:
"İktidar irade ve icra yeridir. Yakınma, temenni, dilek ve ağlama yeri değildir. Bakanın "keşke" dediği bir ülkede vatandaş ne yapsın?"
Bu ülkede kaynakların nasıl heba edildiği hala hafızalarımızda. Sanıyorum bir bir buçuk yıl önce AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey yarım kalan ve gereksiz yatırımlarla ilgili bir çalışma yaptı. Ortaya ne çıktı biliyor musunuz? Sadece dökümü yapılan anlamsız ve çürümeye terk edilen yatırımların bedeli 10 milyar dolar. Ve asıl önemlisi o araştırma yapıldı da ne oldu?
Böylesine kaynaklarını boşa harcayan ve hesap sormayan bir ülkede nasıl kaynak bulunmaz doğrusu anlaşılır gibi değil.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA