Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kaçak yapıya neşter

İstanbul'da yaşayan büyük çoğunluk şu iki sorunun cevabını arıyor... Kenti kilitleyen, altyapı sorununu bir çıkmaza sürükleyen, İstanbul'u çirkinleştiren, milyonlarca insanın yaşadığı gecekondu ve kaçak yapılaşma sorunu çözülebilir mi?
İstanbullu yıllardır bu beklenti içinde... Hiçbir siyasi iktidar gecekondu ve kaçak yapılaşmayı ne yazık ki, ne engeleyebildi, ne de yıkılıp yeniden yapılmasını sağladı. Çünkü hiçbirinin gücü buna yetmedi.
Şimdi İstanbul, Küçükçekmece bölgesinde böyle bir şansı yakalamak üzere... Adı da etkileyici: Kentsel Dönüşüm Projesi...
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'a Küçükçekmece'de bir şeyler yapıyorsunuz, gerçekten bu proje hayata geçecek mi?" diye soruyoruz.
Yeniay, nefes nefese cevap veriyor: "Projeyi, Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi ile 13 Haziran 2004'te imzaladık. 6 Eylül'de Araç Muayene İstasyonu'nun bulunduğu alanda 2600 konutluk sosyal konutun ihalesi yapıldı. Yakında da Başbakanımız'ın katılımıyla temelini atacağız...12 ay sonra da insanlar taşınabilecek."
Biz biraz daha ayrıntısına giriyoruz. "Bölgedeki gecekondular tamamen kalkacak mı?" diye soruyoruz.
Yeniay'ın cevabı net oluyor: "Birinci etapta 1576 bina var. Bunun yarısına yakını gecekondu. Geriye kalanı da kendi mülkleri üzerine kaçak bina yapan vatandaşlar. Olimpiyat Köyü'nün doğusunda ve Mahmutbey gişelerinin sağ tarafındaki gecekonduların tamamı kalkacak. İkincisi mülk sahipleri ile pazarlık yapıyoruz. Yapılacak dairelerin fiyatı 150 bin dolar olur. Biz maliyetine, yani 30 bin dolara gecekondu sahiplerine uzun vadelerle vereceğiz."
Bu kez araya girip soruyoruz: "Gecekonduda yaşayanların durumu gerçekten vahim. Bırakın para ödemeyi şu anda çocuklarına ekmek getirecek bir işleri bile yok. Bunlara ev satmayı nasıl başaracaksınız?"
Aziz Yeniay, Kentsel Dönüşüm Projesi'nin sadece bir konut yaratma projesi olmadığını vurguluyor ve devam ediyor: "Her evden en azından bir kişiyi eve para kazandıracak hale getirmek için KOSGEB'le çalışıyoruz. Amacımız o insanları, toplu konut ortamında yaşamaya hazırlamak ve uzun vadeli borçlarını ödemelerini sağlamak. Eğer bunu yapmazsak bu projenin bir ayağı eksik kalır ve hayata geçmez."
Yeniay sözlerini şöyle tamamlıyor: 'Hangi biçimde olursa olsun bu işi çözmekte kararlıyız. Çünkü bu projenin başarısı İstanbul için hayati derecede önemli. İstanbul'un yeniden yaratılması buna bağlı."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA