Yusuf Yıldırım'ın aman aman bir üniversite eğitimi yok aslında. Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi'nde iki yıllık bilgisayar programcılığı okumuş. Sonra Açıköğretim Fakültesi'ne devam etmiş. Eğitim de bir yere kadar, Yıldırım bilgisayar programcılığına öylesine hakim ki risk sermaye şirketlerinin ilgisini çok geçmeden çekmeyi başarmış.
Aslında Y kuşağı olarak bilinen bu kuşak, evet hiçbir zaman çok okuyan kuşak olmadı.
İnternette çok daha fazla zaman geçirdi. Bilgisayar oyunlarına çok düşkün oldu.
Ama işte neticede bu konularda son derece iyi olan gençler sosyal medyada, bilgisayar programcılığında müthiş başarılı olmaya başladı. Bakın örneğin Apple'ın iPhone ve iPad için var olan aplikasyonlara, Türkler tarafından yapılanların çoğaldığını göreceksiniz.
Yusuf Yıldırım'ın LiveGo adındaki sitesi, bugün dünyadan 2 milyonu aktif olmak üzere 10 milyon kullanıcıya ulaşmış. Peki bu site ne yapıyor? Aslında sosyal medyanın Twitter, Facebook, Google Talk, Yahoo sohbet programlarını hepsini birden kullananların işini son derece kolaylaştıracak bir çözüm sunuyor. Tüm mail hesaplarını ve Facebook ve Twitter gibi sosyal medya araçlarının hepsini aynı anda görme imkanı veriyor. Yani kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor. Her biri için ayrı bir şifreyi akılda tutmaya gerek kalmaması insanların ilgisini çekiyor.
İşte bu site, geçen yıl işadamı Can Paker ve Sabancı Üniversitesi'nden hatırlayacağınız Prof. Dr Ahmet Aykaç tarafından kurulan risk sermaye şirketi Golden Horn Ventures isimli yatırım fonunun dikkatini çekiyor.
O günden sonra şirkete giren taze parayla Yusuf Yıldırım ekibini büyütüp, siteyi genişletiyor ve en önemlisi de Türkiye'de aslında patlama yapabilecek Twitter'ın Türçesini devreye sokuyor. Facebook'un Türkçe versiyonundan sonra kullanıcı sayısının nasıl katlandığını çok iyi bildiğimizden Türkçe Twitter'ın gelişeceğine hiç kuşkum yok. Yıldırım, çok yakın bir zamanda sitenin iPad'e uyumlu versiyonunu da devreye alacaklarını söylüyor.
Burada sözünü ettiğim sadece bir örnek. Eminim Yusuf Yıldırım gibi gençlerin ve geliştirdikleri projelerin sayısı yüzlerce. Sosyal medya bu yıl patlama yapacaksa şayet, bu konuda çözümler sunan Türkiye'nin gençleri çok daha büyük bir patlama yapacak.
Öğreniyorum ki LiveGo'nun kullanıcılarının sadece yüzde 7.5'i Türkiye'den. Siteyi en çok ziyaret edenler arasında yüzde 16 ile Fransa ilk sırada, yüzde 14 ile Meksika ikinci sırada, Kolombiya yüzde 8.5 ile üçüncü sırada yer almış. Brezilya'da sıralamada yüzde 6 ile beşinci durumda..
Yani diyeceğim o ki, bu gençlikten asla umudumuzu yitirmemeliyiz. Hiç okumuyorlar diye eleştirdiklerimiz en yeni teknolojileri en iyi uyarlayanlar oluyor.