Her kedi ya da köpek sever, hayvanların kişiliği olduğunu bilir. Bilimciler ise hayvan hareketlerini daha çok 'davranış' kavramıyla açıklamaya çalışıyor. Tabii bu tavra muhalefet edenler de var.
Mesela Texas Üniversitesi'nden psikolog Sam Goslin. New York Times'ın haberine göre Goslin, bir 'Hayvan Psikolojisi Enstitüsü' kurulması için uğraşıyor. Haksız da değil... Bırakın kedileri, köpekleri... Ahtapotların bile kişilik sahibi olduğunu araştırmalar ortaya koymuş durumda: Kimi 'saldırgan-atak', kimi 'pasif', kimi 'utangaç'! Ahtapotlar, akvaryumlarına konan yengeçlere farklı davranıyor: 'Saldırganlar' hemen ileriye atılıp yengeci ham yapıyor... 'Pasifler' yengecin yaklaşmasını bekliyor... 'Utangaçlar' ise ancak el ayak çekildikten sonra yengeci yiyor.
Bu arada Afrika gri paganlarının saymayı ve 'sıfır' kavramını bildikleri... Şempanzelerin ve yunusların kendilerini tanıdıkları, empati duygusuna sahip oldukları ve basit araçları kullanmayı yavrularına öğrettikleri ortaya çıktı.
Ayrıca ortaya ilginç sorular da atılıyor. Mesela: Neden kişilik sahibiyiz? Niye farklı kişiliklerimiz var? Kişiliksiz olmak mümkün mü?