Her ne kadar tarihçiler diziyi yerden yere vursa da Muhteşem Yüzyıl halkımızın dikkatini yeniden tarihimize odakladı. İnsanlar bu dizi sayesinde Sahaflar Çarşısı'nda dolanır, tarih kitabı satın alır, internette araştırma yapar oldular.
Ben de bu vesile ile bilmeyenlere yeni bilgi sunmak, bilenlerin dağarcığını tazelemek istiyorum.
Örneğin, İbrahim Paşa'nın (Diğer isimleri Makbul İbrahim Paşa, Frenk İbrahim Paşa ve Damat İbrahim Paşa'dır) doğup büyüdüğü 'Parga' neresidir? Parga, günümüzde Yunanistan ana karası içinde yer alan ve Preveza adıyla da bilinen şirin mi şirin bir yer.
Peki ya Hürrem sadece ihtiras sahibi, tek emeli Kanuni'yi tüm benliğiyle ele geçirmek olan; işi, diğer şehzadeleri boğdurmaya kadar vardıran, dünya kötüsü bir kadın mı?
İşte hakkında bir tek külliyat ve araştırma bile bulunmayan Hürrem'in pek az bilinen yönleri:
Hürrem, belki de Osmanlı'daki en hayırsever padişah eşlerinden biri. Bugün pek çok hastanın şifa bulduğu Haseki Hastanesi onun emriyle Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş.
Hürrem sadece hastaneyi yaptırmakla kalmamış, bir vakıf nizamnamesi oluşturarak buradaki kadın hastaların yıllarca ücretsiz tedavi edilmelerine olanak sağlamış.
Kendi döneminde Balkanlar'dan Arap Yarımadası'na kadar pek çok vakıf, imaret, aşevi ve hastane yaptırmış. (Edirne'ye su getirdiği, Ayasofya Camii civarında yoksul kadın ve çocukların karnını doyurmak için bir aşevi yaptırdığı biliniyor.)
Hürrem Sultan aynı zamanda Peygamber Efendimiz'e (S.A.V.) duyduğu derin sevgi, saygı ve bağlılıkla da adından söz ettirmiş. Sırf Peygamberimiz'in hadis-i şerifine nail olabilmek arzusuyla Kudüs'te Haseki Sultan İmareti'ni yaptırmış. Ve bu hizmetinden bir yıl sonra hayata veda etmiş.
Hürrem Sultan'ın çok az bilinen bir özelliği de, Osmanlı'da ilk kadın hareketinin kahramanı olması.
Zira Hürrem, Osmanlı İmparatorluğu tarihinde padişaha nikah kıydırtan ilk cariyeydi.