|
 |
 |
 |
"Aslında turizmi havacılık geliştirdi"
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede turizm yapabilmenin tek yolu hava ulaştırmasından geçiyor. Hava ulaştırması gelişmemişse turizmde gelişemiyor.
1985 yılından sonra turizme yapılan yatırımlarla beraber, turizmin bir ayağı olan havacılıkta da gelişmeler oldu. Aynı dönemde özel havayolları ilk defa Türkiye'de uçuş hayatına başladı. Gelişen ekonomi her nekadar birçok havacılık şirketinin kurulmasına ve kapanmasına yol açsa da, Türk özel havayolları şimdi daha rekabetçi ve uluslararası standartlarda hizmet veriyor. Onur Air Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahabettin Bollukçu, "Rekabet sayesinde eskiden lüks olarak görülen uçak yolculuğu fikri tarihe karıştı" diyor.
TATİLİ YOLDA GEÇMEZ Bollukçu, havacılığın turizmin gelişmesinde büyük rolü olduğundan bahsederken, Türkiye'nin coğrafi konumunun hava ulaşımını daha önemli kıldığını kaydediyor. Havacılığın turizmdeki en büyük etkisi ise tatil amacıyla Türkiye'ye gelen turistlerin tatil sürelerinin kısa olmasından kaynaklanıyor. Şahabettin Bollukçu, hava ulaşımının turizm açısından önemini şöyle kaydediyor: "Avrupa ülkelerinden ülkemize gelen turist sayısı 15 milyonun üzerinde. Avrupalı turistin en büyük özelliği ise tatil sürelerinin kısıtlı olması. Bir hafta tatili olan turist otobüsle taşınmaz. Tatilinin iki gününü yollarda geçirmeyi kimse istemiyor".
KRİZDE KÜÇÜLMEDİK 1999 yılındaki deprem ve ABD'deki ikiz kuleler saldırılarından sonra dünya sivil havacılığı kriz dönemi yaşadı. O kriz döneminde hem üretici firmalar üretimi kıstı hem de havayolu şirketleri küçüldü. Fakat, Türkiye gelişmesini hızla sürdürdü. 1999 yılında özel sektörün elinde 69 uçak vardı bugün ise 119 uçağa yükseldi. Bu anlamda Türkiye'de havacılık turizmin vazgeçilmezi haline geliyor. Türkiye'nin 2010 yılından 20 milyon turist beklentisi var. Bu kadar sayıda turisti ülkemize getirmenin yolu da havacılktan geçiyor. Şu anki uçak kapasitemizin 2025 yılında en az iki katına çıkacağını tahmin ediyorum. Turizm gelecekte yeni pazarlara açılacak. Bu pazarlar arasında yer alan Hindistan ve Çin'den gelecek turistler daha çok kültür turizmi için gelecek. Havayolu şirketleri olarak biz de daha uzun mesafe uçabilecek uçaklar alma yoluna gideceğiz.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|