Her şey dahil sorgulanıyor
Krizlerle durgunluk dönemi yaşayan sektör her şey dahil sistemle kendini toparalamaya çalıştı. Türk turizmcileri de bir zamanlar kurtarıcı olarak gördükleri sistemi şimdi sorguluyor.
Deprem, terör ve körfez krizinin yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için geliştirilen ve sektörün çıkış yolu olarak görülen her şey dahil sistemi Türkiye'de kontrolsüz bir şekilde yaygınlaştı. Herşey dahil sistemini Akdeniz çanağındaki İspanya, İtalya, Yunanistan gibi en büyük rakiplerimiz de kullanıyor. Fakat dünya turizminin darboğaza girdiği dönemde bizimle birlikte her şey dahil sistemi uygulamaya başlayan Tunus, Mısır ve Küba gibi rakiplerimizle karşılaştırıldığımızda hem fiyatlar açısından hem de kalite açısından büyük farkımız olduğu açığa çıkıyor. Bu farklılık da "Acaba biz her şey dahil sistemini yanlış mı anladık" sorusunu doğuruyor. Turizimciler herşey dahil sistemini masaya yatırıyor.
HER ŞEY DAHİLDE ESNAF KAN AĞLIYOR
İremtur Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Ulubay, turistlerin öncelikle Türkiye'ye ucuz ülke olarak baktığını belirtiyor. Ve bir gerçeğe dikkat çekiyor: Antalya bölgesinde yarım pansiyon iki otel kaldı. Ulubay, "Turizmde istikrarlı bir ilerleme içerisindeyiz. Bu ilerlememizin temel sebebi ise ucuz olmamız. Gelen turist cebinde bütçesiyle geliyor, çünkü her şey dahil sistemde daha fazla para harcamayacağını biliyor. Böylece gelen turist odasına kapanıyor. Tatili de uçak- otel- uçak üçgeninde geçiyor" diye konuşuyor. Ulubay her şey dahil sistemi eleştirirken, "Oysa bir turiste turist diyebilmek için onu odasından çıkartmamız, ülkemizi göstermemiz ve kültürümüzü tanıtmamız gerekiyor. Otele kapadığımız bir yabancıya turist diyemeyiz" şeklinde konuşuyor. İrlanda, Dominik Cumhuriyetleri gibi ülkelerin yalnızca oda ve kahvaltı verdiğini de anlatan Ulubay, " Gelen turist yemeğini dışarıda yiyecek, müzeleri gezecek ki gittiği ülkeyi gezdim gördüm desin. Bu şekilde esnaf da kan ağlamaz" diyor.
KÜÇÜK OTELLERE UYGUN DEĞİL
Vals Tur Yönetim Kurulu Başkanı Baki Özarslan her şey dahil sistemin iyi uygulandığı zaman gerçekten başarıya ulaştığını söylüyor. Aslında oda fiyatlarını yukarı çekebilmek amacıyla 'her şey dahil'e geçildiğini de belirten Özarslan, "Küçük otellere bu sistem uygun değil. Müşteri tek bir restorandan yemek yemek zorunda kalıyor ve hizmet kalitesi düşüyor. Küçük pansiyonlarda bile bu sistem uygulanıyor. Gelen turist de parasını verdiği için kalitesiz de olsa tesiste yiyor. Dışarıda yemek yemeyince de olan esnafa oluyor" diye konuşuyor. Özarslan her şey dahil sistemin yerini bir dönem sonra tekrar yarım pansiyon sisteminin alacağını da kaydediyor.
KASABA OTELLERİNE UYGUN
Travel Club Genel Müdürü Kayhan Çolaker, her şey dahil sistemin kasaba otellerine uygun olduğunu belirtiyor. Çolaker, "İspanya ve İtalya'da şehir dışında olan yerlerde bu sistem uygulanıyor. Tesisin etrafı kasaba olduğu için başka bir alternatifleri yok. Müşteriyi kaçırmak istemiyorlar" diyor. Ülkemizde bu sistemin şehir merkezindeki otellerde de kullanıldığını dile getiren Çolaker, "Kartalkaya'daki tesislerde her şey dahil sistem uygulanabilir. Fakat Antalya, Bodrum gibi turistik bölgelerde sistem turizmi baltalıyor. Kaliteli tesisler bu sistemden vazgeçecek" diye konuşuyor.
|