Fıkra dönemi kapandı
Türkiye'nin turizmdeki başarısı, seyahat olanaklarını çeşitlendirmek ve kaliteli hizmet sunmaktan geçiyor. Artık kültür, golf ve kongre turizmi gelişiyor. Türkiye'nin birçok noktasına düzenlenen turlarla, Karadeniz, GAP, Kapadokya bir çok yeni tatil güzergahı ortaya çıkıyor.
Turizm cenneti olarak adlandırılan Türkiye çok uzun süreçlerden sonra bu noktaya gelebildi. 20 yıl önce Turgut Özal'la başlayan yatırımlar sonucu ülkede yeni turizm bölgeleri açıldı. Yeni turizm bölgeleri ile birlikte ise hem yatak kapasiteleri arttı hem de turizmde çalışan personelin eğitim düzeyi rekabet edilen ülkelerle eşdeğer seviyeye geldi. Artık turizme verilen önem Türkiye'nin yurtdışına tanıtılmasında ve Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde önem kazanıyor ve AB'nin anahtarının turizmde olduğu fikri yaygınlaşıyor. Tüm turizimcilerin ortak fikri de zaten daha iyi tanıtılan bir Türkiye ile Avrupa'daki önyargıların kırılacağı yönünde. Türk turizminin uzun serüvenini Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar şöyle aktarıyor: "Bundan 20 yıl önce daha amatörce turizm yapılıyordu. Otellerden paket olarak yerler alınırdı ve her acentenin belli yatak kontenjanı vardı. Zaten o dönemlerde üç, dört tane turizm şirketi faaliyetteydi. O zamanlar turist için de otobüste anlatılan bir fıkra önemliydi". Bugünlere gelindiğinde ise turizmin büyük gelişme gösterdiğini kaydeden Vardar, artık turizmin profesyonelleştiğine ve kalitenin arttığına dikkat çekiyor. Öyle ki, artık Türkiye'ye dünyanın her noktasından turist geliyor. Türk turizmi de artık çok yönlü olarak işliyor, özellikle İstanbul kongre turizminde başı çekiyor. Türkiye'nin daimi misafirlerinin Almanlar olduğunu söyleyen Vardar, "Rus ve Arap turistlerin sayısı azımsanamayacak kadar arttı. Hatta 500 binin üzerinde İranlı turist geldi" diyor. Turizmin yılın 12 ayına yayılması gerektiğini de anlatan Vardar, İstanbul'un turist potansiyeli bakımından bu hedefe ulaştığını söylüyor. Vardar turizmde bir gelişme olarak artık Türklerinde yurtdışına tatile çıkmaya başladığına değiniyor ve Türkler tarafından Fransa, Almanya ve İspanya'nın özellikle tercih edildiğini anlatıyor. Vardar, ekonomik turların ve tatile kolayca ulaşmanın önem kazandığını da belitiyor.
EĞİTİMLİ PERSONEL ŞART Türk turizminin geleceğinin parlak olduğunun açık olduğunu söyleyen Vardar, personel eğitimine önem verilmesinin turizm kalitesini arttıracağını anlatıyor. Vardar, "Turistler yalnızca dinlenmek için değil, kültürel zenginliklerimizi görmek ve eğlenmek için de geliyorlar. Türkiye'nin turizmi çeşitlendirmesi gerekir. Golf turizmi gelişim içinde fakat kongre turizmi için daha fazla yatırım yapılması gerekir" diye konuşuyor. Jolly tur olarak bir çok yeniliğe imza attıklarını da anlatan Vardar, "Tatil televizyonu ve cep telefonundan tanıtım sektör içinde yaptığımız ilkler olarak önemli. Sonuçta biz hayal pazarlıyoruz ve önemli olan misfirlerimizin hayallerini ne derece gerçekleştirebildiğimizdir" diyor.
|