Böyle yararlı ve güzel bir besini içine çok çeşitli garnitürler ile zenginleştirerek çok lezzetli ve faydalı bir enginar yemeği haline getirebilirsiniz. Bugün sizlere enginar kalbi ya da enginar dolması olarak da anılan zeytinyağlı enginar yemeği tarifini vereceğiz. İşte merak ettiğiniz zeytinyağlı enginar yemeği nasıl yapılır sorusunun cevabı...
4 adet ayıklanmış enginar ( Konserve de kullanılabilir. Ancak ayıklanmış halini birçok markette ve pazarda rahatça bulabilirsiniz. Tazesi çok daha lezzetli olacaktır.)
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 büyük boy havuç
1 orta boy patates
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Şeker
1 adet portakalın suyu
1 adet limonun suyu
Enginar yemeği yapılışı;
Öncelikle zeytinyağını bir tavaya alıp ısıtıyoruz. Arkasından küp küp doğradığımız soğanları tavaya ekleyip kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleştikten sonra içerisine yine küp küp doğradığımız patatesleri ve havuçları ekleyip 3 dakika kadar kavuruyoruz. Daha sonra tavamızın içerisine önceden haşlanmış bezelyelerimizi ekliyoruz. Bir iki dakika kadar kavurup içerisine dilediğiniz miktar tuz ve karabiber ekleyip enginar dolmamızın (enginar yemeğimizin) içini hazırlamış oluyoruz.
Bu arada yemeğimizin ve enginarlarımızın pişeceği sosu bir kapta hazırlamaya başlıyoruz. Sosun hazırlanması için; bir adet limonun ve portakalın suyunu sıkıyoruz. İçerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekliyoruz. Yarım su bardağı su ekliyoruz. Daha sonra biraz tuz, karabiber ve bir çay kaşığı şeker atıp sosumuzu hazırlıyoruz.
Yemeğimizin son aşaması olarak geniş bir tencereye 4 adet enginarımızı ekiyoruz. Daha sonra enginarlarımızın içerisine hazırladığımız garnitürleri eşit bir şekilde paylaştırıyoruz. Ve son olarak tencereye sosumuzu döküyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz. Enginarlar yumuşadıktan sonra altını kapatıp 15 dakika kadar tencerede dinlendirdikten sonra enginar yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun!