Kanıtlar, pankeklerin ya da Türkçesi ile kreplerin tarih öncesi toplumlarda tüketilen en erken ve en yaygın tahıl gıdaları olduğunu göstermektedir. Pankek şekli ve yapısı dünya çapında değişmektedir. Kuzey Amerika'da maya ile yapılır ve kalın kabarık pankek oluşturmak için farklı kabartma tozları kullanılır. Türkiye'de ise daha çok ince krep tercih edilmektedir. Palacinke olarak adlandırılan krep türü iyi bilinen bir çeşittir. Her iki tarafta kızartılmış veya reçel, krem, peynir, ceviz ve çikolata ile doldurulmuş ince bir krep, birçok insanın kahvaltısının vazgeçilmezidir. Peki, lezzetli bir pankek nasıl yapılır? En lezzetli pankek tarifi için gerekli malzemelere ve pankek yapılışı anlatımına haberimizde yer verdik.
PANKEK NASIL YAPILIR? PANKEK YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
1 buçuk su bardağı un
3 çay kaşığı kabartma tozu
4 çorba kaşığı şeker
1 tutam tuz
1 yumurta
1 su bardağı+2 yemek kaşığı süt
1 çay kaşığı vanilya(isteğe bağlı)
PANKEK YAPILIŞI
Büyükçe bir kapta un, kabartma tozu, şeker ve tuz elenir. Robotta ya da bir karıştırıcıda yumurta, süt karıştırılır. Karışıma diğer kuru malzemeler ilave edilerek pürüzsüz bir karışım oluncaya kadar çırpılır. Çırpma işi en kısa süre içerisinde yapılarak pürüzsüz bir karışım elde edilince bırakılmalıdır bunun için çırpma teli de kullanabilirsiniz ya da robotun en düşük ayarında hazırlayabilirsiniz.
Teflon tavaya ya da bir pankek tavasına 1 çay kaşığı tereyağı koyularak eritilir ve yağın fazlası mutfak havlusu ile silinir. 1 kepçe hamur alınarak merkeze boşaltılır. Orta kısmına akışkan kıvamdaki fındık kreması kaşık yardımıyla koyulur. Üzerine yine kepçe yardımıyla hamur koyulur.
Ocaktaki ateşin orta yükseklikte ateş olması gerekmektedir.
Ortalama iki dakika sonra kenarlarında kabarcıklar oluşmaya başladığında altını kaldırıp bakın kızardığından emin olduğunuzda diğer tarafını çevirerek altın renginde pişirin.
3-4 adet yaptıktan sonra tekrar tavayı yağlayarak fazla yağı havlu kağıt ile silin ve hamur bitinceye kadar yaptığımız işlemi tekrarlayın.
Pişen pankekleri üst üste sıralayın. Dilimlenmiş çilek ya da muzla ikram edin.
Afiyet olsun.
ENERJİ DEPOLAYIN!
Bir tabak krep yemek bol miktarda karbonhidrat alacağınız anlamına gelmez. Bu yüzden de insanlar bu yiyeceği tercih etmektedir. Karbonhidratlar vücudunuzun tercih edilen yakıt kaynağı olduğu için, kreplerin de büyük bir enerji kaynağı olduğu anlamına gelir. Bir porsiyon ayranlı krep (yaklaşık 200 kalori değerinde) 38 gram toplam karbonhidrat içerirken, tam buğdaylı kreplerin benzer bir kısmı 30 gramdır.
Tam buğdaylı krepler daha iyi bir seçenektir. Aktif yaşam tarzınızı beslemek için hala bol miktarda karbonhidrat alacaksınız, ancak tam buğdaylı kreplerde bulunan ve kan şekerinizi stabilize etmeye yardımcı olan lifler yedikten sonra enerjik hissedeceksiniz.