İki politikacıyı çok sevdim hayatta.. İkisinin de adının İsmet olması ne tesadüf!.
İki İsmet, ama iki ayrı kamptan iki İsmet..
Solcu ve CHP'li İsmet İnönü!.. Sağcı ve Adalet Partili İsmet Sezgin!.
Sevgilerimde kişisellikler vardır, fikirler değil..
Babam İsmet Paşa'dan hatta nefret ederdi. Öyle bir evde büyüdük.. Ama ben, Atatürk'le birlikte Cumhuriyeti kuran, devrimler tamamlanıp, yerleşince "Zamanı geldi" deyip, demokrasiye geçen ve iktidarı serbest seçimlerle devreden İnönü'yü sevdim hep..
Ankara'da görürdüm onu, 50'li yıllarda.. Kızılay'daki İş Bankası'ndaydı hesabı.. Hava iyiyse şoförü onları 50 metre falan önce indirirdi. Mevhibe Hanımla el ele tutuşur, Kızılay'da bankaya kadar yürürlerdi.. Ne güzel sahneydi o.. Koruma, moruma da yok ha.. Varsa da belli bile etmezlerdi kendilerini.
Bir siyasi lideri en son ne zaman eşi ile el ele, halkın arasında yürürken gördünüz?. Gördünüz mü, daha doğrusu..
Büyük Tiyatro'ya gelirdi, gene Mevhibe Hanımla el ele.. Oyun izlerdi.. Opera izlerdi.. Bale izlerdi..
Orta okuldayken ilk gittiğim Opera'dan nefret etmiş ve ilk perde sonunda kaçmaya karar vermişken, önümdeki sırada el ele oturan İsmet Paşa ile Mevhibe Hanımı görüp, utanmış "Bu adam kaç yaşında.. Zevkle izliyor.. Sen ülkenin emanet edildiği genç, evrensel sanattan kaçıyorsun, ayıp değil mi" demiştim kendi kendime de oturmuştum.. Oturuş o oturuş.. Teşekkürler Paşam!..
Dün sabah gazeteye gelirken kafamda neler vardı yazmak için.. Ekranda bir alt yazı gördüm..
"25 Aralık İsmet İnönü'nün ölüm yıldönümü.."
42 yıl olmuş onu kaybedeli..
Yavuz da (Donat) dün ondan bir anı nakletmişti Sabah'ta kahvemi içerken okumuştum..
En hızlı kapıştıkları devrede Adnan Menderes İngiltere'ye gitmiş. İsmet Paşa partisine mesaj yayınlamış..
"Sayın Başbakan İngiltere'de, önemli bir devlet görevinde iken, kendisine karşı yürüttüğümüz muhalefeti askıya alacağız... Ziyaret süresince hükümeti ve Sayın Başbakan'ı eleştirmeyeceğiz... Milletin tam desteğini arkalarında hissetsinler."
Yazısına "Al sana ders" başlığı koyan Yavuz, ders almayanı yazmamış..
İsmet Paşa, 1966'da Başbakan olarak Amerika'da resmi ziyarette bulunurken, Süleyman Demirel, gıyabında tarihin ilk Milliyetçi Cephe hükümetini kurdurmuş ve İsmet Paşa'yı devirip, Suat Hayri Ürgüplü'yü başbakan yapmıştı. Kendisi milletvekili olmadığından başbakan olamıyordu. Başbakan Yardımcısı sıfatı ile hükümeti fiilen yönetti, gene..