Üretim tesislerini ilk kez SABAH'a açan Vestel, yerli telefonda teşvik olmasa bile yatırıma kararlı. Vestel 220 Ar-Ge mühendisi, test merkezi ve bin çalışanla yıllık 1 milyon akıllı telefon hedefine koşuyor
Türkiye'de ilk kez kurulan Venus 3'ün üretildiği tesislerin basit bir montaj hattı olup olmadığını görmek ve yerli telefonun üretim detaylarını incelemek için soluğu Manisa'daki Vestel City'de aldık. Akıllı telefondaki yerlilik oranı tartışması, gerçek yatırımcı ile fırsatçıyı ayırmak açısından önemli. Bizim de amacımız, Türkiye'de gerçek yatırımcı ile fırsatçı arasına kesin bir çizgi çizecek ipuçlarını yakalamak. İşte bu niyetle daha önce pek çok defa ziyaret ettiğimiz Vestel City'de akıllı telefonun Ar-Ge, tasarım, test ve üretim merkezini gözlerimizle gördük. Tüm Türkiye'ye hizmet veren çağrı merkezini de ziyaret ettik.
YERLİ TELEFONDA GERİ DÖNÜŞ YOK
MONTAJ DEĞİL TASARIM
Sabah sisler içinde geldiğimiz Vestel City'ye İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ile aynı anda girdik. Bir süre sohbet ettikten sonra üretim tesislerini dolaştık, daha sonra da Turan Erdoğan'a sorular yönelttik. Erdoğan, akıllı telefonun elektronik üreticisinin vazgeçilmez bir ürünü olduğunu vurgulayarak, kararlı olduklarını şöyle anlattı: "Yılda 1.2 milyar telefon satılıyor. Türkiye'de 15 milyon adet. Biz akıllı telefonu iş alanımızın bir parçası olarak görüyoruz. Tüm elektronik eşya üreticisi firmalar bu işi yapıyor. Biz de bu işi yapmak zorundayız. Biz mühendislerimize ve müşterilerimizin bize olan güvenine layık olmaya çalışıyoruz. Akıllı telefon konusunda geri dönülmez adımlanı attık." Tesiste dolaşırken, önce üretilen telefonların Qualcomm gibi çip set üreticilerin referans tasarımıyla yapıldığını, Vestel'in 'tasarım'a asıl katkısının ne olduğunu sorduk. Vestel yetkilileri, referans tasarım konusunu şöyle anlattı: "Evet belli parçaları seçmek zorundayız. Ancak akıllı telefonun ana kartını ve diğer tüm parçalarını kendimiz seçiyoruz. Saatte 200 bin parçayı ana kartların üstüne diziyoruz. Milyon adetli ölçeklere çıktığımızda, tamamen bizim geliştirdiğimiz tasarımlar söz konusu olacak. Biz, LED ve LCD üretimi konusunda önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Pek çok firmayla yıllardır çalışıyoruz. Bunların bir kısmı akıllı telefon parçası üreten şirketlerle de ortak. Dolayısıyla sahip olduğumuz bilgi birikimi kolayca kopyalanamaz."
HER AŞAMADA TEST
Akıllı telefon üretimi oldukça hassas bir konu. Bazı parçalar, 'mikron' boyutunda hatta 'Nano' ölçeğinde. Anakartın üzerine dizilen parçalar, şeritler halinde dizgi cihazlarına takılıyor. Sonra tek tek kartlara işleniyor. Söz konusu işlemin hatasız yapılması çok önemli. Bu yüzden, her aşamada test işleminden geçiriliyor. 100 adet fonksiyon testinden geçen cihazlar, banttan çıkana kadar tek tek elle kontrol ediliyor.
'HANGİ TELEFON YERLİ'
Bakanlık
yerli akıllı telefonda katma değer arıyor. Gerçek yatırımcı ile fırsatçı arasındaki farkı ortaya koymak için standartlar ve katma değer hesabı yapıyor. Akıllı telefonlarla ilgili yerlilik oranı tartışmalarını Turan Erdoğan'a sorduk. Akıllı telefonlara yapılacak teşvik modeliyle ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Erdoğan, yerli telefonun tarifi konusundaki çalışmayı anlattı: "Birden bire bütün komponentleri (parçaları) üretmeye başlayamayız. Bizim büyük ölçekli üretim tecrübemiz ve ekran teknolojileri konusunda uzmanlığımız var. Televizyondaki yerlilik oranını zaman içinde artırdık. Farklı girişimcilerle de işbirliğine hazırız. Akıllı telefonda anakart tasarımını kendi mühendislerimizle tasarlayıp, Vestel City'de üretiyoruz. Her aşamada testler yaparak hatasız bir ürün sunmaya çabalıyoruz."