Turizm, tekstil, inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren ve binlerce kişiyi istihdam eden Tay Group'un patronu Mesut Toprak, yatırımlarına hız verdi. Önümüzdeki yıl Cezayir'de 2.5 milyar dolarlık entegre tekstil ve konfeksiyon üretim tesisinin ilk fazını hayata geçirmeye hazırlanan Toprak, Bodrum'da da 1 milyar dolarlık otel yatırımına soyundu.
2015'te Amerikalı dünya kot devi Levis'ın Çorlu'daki yıkama merkezini satın alan ünlü işadamı, Mısır'daki ortaklıkları T&C Garment bünyesinde 2 bin 500 kişiyi istihdam ediyor.
Bu yıl Türkiye'deki 20'nci yılını kutlayacak olan Fours Seasons Hotel'lerinden Bospohoros'ta buluştuğumuz Toprak ile yatırımlarını konuştuk.
Cezayir'deki yatırımınız nasıl gidiyor?
Toplam yatırım tutarı 2.5 milyar dolar olan ve Tayal SPA olarak adlandırdığımız entegre tekstil ve konfeksiyon üretim tesisini 10 yılda bitirmeyi hedefliyoruz.
İlk fazı için 800 milyon dolar yatırım yapacağız. 2017'nin ilk çeyreğinden itibaren iplik üretimine başlayacağız. Yüzde 50 Cezayir devleti ortaklığıyla yaptığımız proje Avrupa'nın, Afrika'nın, hatta belki de birçok bölgenin en büyük tekstil komplekslerinden biri olacak.
Yatırım tamamlandığında toplam 25 bin kişiyi istihdam edeceğiz.
Neden Türkiye değil de Cezayir?
Türkiye'de 3 bin 500 kişinin çalıştığı tekstil fabrikalarımız var. Bu tip bir işte eğer global bir oyuncu olamazsan yavaş yavaş erir ve kaybolursun.
Cezayir Afrika'nın Avrupa'ya açılan kapısı konumunda. Zaten halk Fransızca konuştuğu için Avrupa'yla direkt bağlantısı var.
Orada üretim yapıp hem lokal pazara hizmet vereceğiz hem de ihracat yapacağız.
İHRACAT % 20 BÜYÜYECEK
Mısır'daki yatırımınız ne durumda?
Amerika'nın Mısır'a sağladığı vergi avantajından dolayı o ülkeye gittik. Çünkü Türkiye'den Amerika'ya mal satma şansımız sıfır gibiydi. Oradaki fabrikada yaklaşık 45 milyon dolar civarında bir ihracatımız var. Mısır hazır giyim ihracatının yüzde 10'unu bizim firmamız yapıyor.
Türkiye'deki ihracatınız ne kadar?
Beylikdüzü, Bolu ve bir de Silivri Değirmenköy'de bir fabrikamız var. Türkiye'deki tekstilde geçen sene 100 milyon doların üzerinde ihracat yaptık. Bu yıl son dalgalanmalara rağmen büyük ihtimalle yüzde 20'ye yakın büyüme sağlayacağız.
Türkiye'de ihracatçı firmalar arasında 9'uncu sıradayız.
TÜRKİYE MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL
15 Temmuz sonrası Türkiye'nin durumu, 2017 ekonomi nasıl gözüküyor?
Ben 2017'den ümitliyim. Zaten bunu görmemiş olsam bu kadar yatırım yapmam. Türkiye muz cumhuriyeti değil. Dünyanın 17'nci en büyük ekonomisiyiz.
Eğer 25'inci ekonomi olsaydık bu yaşadıklarımızın hiçbiri başımıza gelmezdi. Çünkü o zaman, ekonomimizle çok kolay bir şekilde oynarlardı, bir kitap fırlatırlardı, biterdik. Rusya ile yaşadığımız pozitif ilişkilerin etkisiyle 2017'de güneydeki turizm problemi de ortadan kalkar.
ONALTI DOKUZ'DA FETÖ PARMAĞI VAR
Onaltı Dokuz çok konuşuldu. Burada son durum nedir?
Onaltı Dokuz'da mahkeme kararını verenlerin hepsi hapiste. O işlerin hepsi kademe kademe geldi. 'Silüet, tarih, şehir elden gidiyor' dediler.
Böyle böyle eylülde bizim hadiseyi çıkardılar ortaya. Birkaç ay sonra MİT'teki hadise çıktı. Ardından Gezi olayları ve 17 Aralık...
Hükümeti ve idareciyi yıpratmak, birilerini sıkıştırmaktı amaç. Mahkeme kararı bile 16 Eylül'de açıklandı, bu kadar organize çalıştı adamlar. Bu iş de FETÖ'nün oyunuydu.
Turizm yatırımlarınız nasıl gidiyor?
Turizmi Sultanahmet ve Boğaz'daki Four Seasons'larla birlikte yürütüyoruz. Aramızda ciddi bir sinerji ve işbirliği oluştu. Bunu Bodrum'a taşıyacağız. Yalıçiftlik bölgesinde, 1 milyon metrekare arazi üzerine toplam 1 milyar dolarlık yatırımla Four Seasons Resort Bodrum'u yapacağız.
Proje, 120 odalı otel ve 200 villadan oluşacak. 2019'da açacağız.
İstanbul'da Four Seasons evleri yapacakmışsınız. Doğru mu?
2017'de, Etiler'de Four Seasons rezidasını yapacağız. Türkiye'de 1 milyon dolarlık bir ihracat yaptığınızda, kalan katma değer maksimum 200 bin dolar. Ama 1 milyon dolarlık gayrimenkul ihracatında 800 bin doları reel ekonominin içinde kalıyor.