Yaşlı kıtada kara bulutlar yeniden toplanmaya başladı. Amerikalı iktisatçı Paul Krugman'a göre "Avrupa intihar ediyor", milyarder spekülatör George Soros'a göre ise "Kriz daha uzun yıllar sürecek ve sonunda AB dağılacak..."
AB ülkelerini yönetenler soğukkanlılıklarını korumaya çalışıyorlar ama halklarda panik başladı.
Panikle birlikte kaçış da. Yani göç de.
Krizin pençesindeki ülkelerden yükselen çığlıkların en trajiği Portekiz'den geldi: "Tek kurtuluş yolu var; Portekiz'in Brezilya'ya ilhak olması!"
Biliyorsunuz, Brezilya çok uzun bir dönem (1532-1822 arası) Portekiz'in sömürgesiydi. Zaten o nedenle Brezilya'nın resmi dili Portekizce. Tarihin cilvesi veya intikamı; şimdi Portekiz, Brezilya'nın sömürgesi değilse bile kolonisi olmak istiyor!
Çaresizliğin boyutlarını gösteren bu uç ve uçuk öneri elbette "Fizibl" değil ama yüzbinlerce Portekizli bu gidişle Brezilyalılaşacak.
Zira eski sömürgeye akın başladı. Son verilere göre, bir yılda 80 bini aşkın Portekizli, Atlantik'i aşıp Brezilya'ya sığındı.
Tarihin bir başka cilvesi ya da intikamı Portekizliler, Brezilya'nın yanı sıra Kara Kıta'daki bir ülkeye de göç ediyorlar: Angola.
Biliyorsunuz, Angola da çok uzun bir dönem (1482-1975 arası) Portekiz'in sömürgesiydi. Zaten o nedenle Angola'nın resmi dili Portekizce. Geçen yıl 100 bini aşkın Portekizli kapağı Angola'ya attı.
Yunanistan da yavaş yavaş boşalmaya başladı. Komşu'nun göç yolu çok uzun: Avustralya. En az 50 bin Yunanlı Avustralya kuyruğunda bekliyor. 3 bin kadarı gitti bile. ABD kuyruğu da epeyce kalabalık. En ilginci; Yunanlar'ı tembellikle, miskinlikle suçlayan Almanya'nın şimdi "Gel bizde çalış. Sıkı çalışma neymiş sana öğretelim" çağrıları yapması.
İspanyollar da umudu Latin Amerika'da arıyorlar. Özellikle Arjantin'de. Tarihin bir intikamı daha: Arjantin uzun bir dönem (1516-1810 arası) İspanya'nın sömürgesiydi. O yüzden resmi dili İspanyolca. Ve daha 10 yıl önce krizde dibe vurmuş olan Arjantin şimdi İspanyollar'ın, özellikle de gençlerin rüyası haline geldi. Resmi veriler, en az 500 bin İspanyol'un ülkeyi terk edeceğini ortaya koyuyor.
İrlandalılar da göç yarışına katıldı. Yine resmi verilere göre, geçen yıl 50 bin kişi ülkeden ayrıldı. Bu yıl da en az bir o kadar İrlandalı'nın ata yurdunu terk edeceği tahmin ediliyor.
Ve "Pes" dedirtecek bir örnek: "YouGov Enstitüsü"nün sonuçları üç gün önce açıklanan kamuoyu araştırmasına göre, İngilizler'in yüzde 48'i göç etmek istiyor. Araştırmada halkın yüzde 6'sının valizini hazırladığı, yüzde 42'sinin de plan yapmaya başladığı ortaya çıktı. İngilizler'in göç etmek istedikleri ülkeler Avustralya, ABD ve Kanada diye sıralanıyor.
Alın size tarihin bir intikamı daha: Avustralya 1788-1901, Kanada 1583-1931, ABD ise 1492-1775 arasında İngiltere'nin sömürgeleriydi. Zaten o nedenle üçünün de resmi dili İngilizce.
Birgün kriz bittiğinde, bir de bakacağız ki Yaşlı Kıta tüm gençlerini yitirmiş, bir kuşağı heba etmiş...