Türkiye'nin önde gelen graffiti sanatçıları; Leo Lunatic, Met, Mr. Hure, Nubplus ve Rulez sokaktan toplanan ve sokağa ait hurdaları kendi stillerinde yeniden yorumlayarak "geri dönüşüm" kavramına kendilerine ait bir yöntemle dikkat çekti.
"Belong To Streets" (Sokaklara Ait Olan) isimli performans ve bu performans sonucu ortaya çıkan eserlerin izlenebileceği sergide; kepenkten pazar tezgahına, çöp kontynerinden banka, yangın dolabından sokak lambasına kadar sokağa ait olan sayısız obje yer alıyor. Sanatçıların birincil amacı; tüketim çılgınlığının sadece temel ihtiyaçları değil, sokaktan mimariye mekan objelerini de kullan-at nesnelere çevirmiş olmasına dikkat çekmek.
Maximum Uniq, Collectible Art & Design'ın gerçekleştirdiği proje kapsamında düzenlenen sergi iki ay boyunca Maximum Uniq Hall fuayede gezilebilecek.
Biz de sanatçıların performanslarına tanık olup, eserleri hakkında konuştuk
- Böyle bir alanda alışık olduğumuz şekli ile bitmiş mevcuttaki işlerinizi değil de sokaktaki objeleri değerlendirmek nereden aklınıza geldi?
- Met: Bizim zamanımızın çoğu sokaklarda geçiyor. Gece gündüz ve gözümüz sürekli boyayacak bir şeyler ya da bir yerler arar. Diğer insanların her gün yürüdüğü yolda fark etmediği trafoyu, bir kepengi ya da boş duvarı biz belki ilk seferinde fark ederiz. Onlar bir kepenge paslı bir demir yığını olarak bakarken biz boyanması gereken bir tablo olarak görürüz. Bu yüzden bu eski hurdalar ya da eşyalar ilgimizi hep çekmiştir.
- Nubplus: Aslında bu deneyimi sokakta çalışırken her zaman uyguluyoruz. Sokakta her objede küçük de olsa çalışmalarımız, imzalarımız vardır. Bu objeleri iç mekana taşımak güzel bir deneyimdi.
- Mr. Hure: Bir konsept belirledik. Amacımız geri dönüşüme dikkat çekmek için sokaktan çıkan ve hurdalığa terk edilmiş eşyaların da geri dönüşümle hayata yeniden kazandırılabileceğini göstermekti. Bunu yaptık. Sokaktan çıkan hurdaları alıp sergi salonuna yerleştirerek işlevselliklerinin yanı sıra bir sergi objesi olarak değerlendirdik.
- Serginizin misyonunu çok değerli buldum. Sokak sanatçısı olduğunuz için geri dönüşüm ve sokak ne anlama geliyor sizin için?
- Mr. Hure: Grafitinin sokağa bir ruh kattığına inanıyorum, Grafiti ve Street Art'ın yoğun olduğu semtlerde değişimin ve gelişimin olduğunu görebilirsiniz. Ülkemizde ve dünyada bunun birçok örneğini var Karaköy, Wnywood, Darağaç...
- Rulez: Geri dönüşüm dünyanın sürdürülebilirliğini devam ettirmesi için çok önemli bir konu. Bütün devletlerin ve her bireyin bu konuda duyarlı olması gerekiyor çünkü yaşayabileceğimiz başka bir dünya yok. Sokak ise bütünün bir parçası bizim bir parçamız işimizi icra ettiğimiz yer.
- Met: Bilmiyorum ama bana inanılmaz bir çağda yaşıyoruz gibi geliyor. Aşırı tüketim ve sürekli tüketim halindeyiz. Her şey çok kolay üretilebilir hale geldi. Ve kolay üretilenin de değeri kalmadı. Bu durum da sürekli bir atık oluşturmakta artık. Maalesef bu atıkların ilk uğradığı yer de sokaklar. Eğer buna bir dur demezsek çok geçmeden sonumuzu kendimiz getireceğiz.
- Nubplus: Kuşkusuz çevremiz için geri dönüşüm önemli. Özellikle şehir hayatında bu alışkanlığı kazanmalıyız. O yüzden sokaklar başlangıç için en uygun alanlardır. Bu anlamda geri dönüşüm ve sokak ilişkisi insanlara ulaşmak için anahtar alanlardır. Sokak sanatçıları olarak bu farkındalığı oluşturmakta önemli roller üstlenebiliriz.
- Objelerin/yüzeylerin sizin ve sanatınız için özel birer anlamı var mı? Neden, neye göre seçtiniz boyadığınız şehir aksesuarlarını?
- Mr. Hure: Yaptığım çalışmaların yüzeyleri benim için önemli. Doku, renk, yazı, başkalarının bıraktığı izler, benim resmimim bir parçası olabiliyor. Sokağa kendi yaptıklarımın dışında, doğal oluşan etkilerde benim için yardımcı obje. Bu yüzden hurdacı arabası, pazar tahtası ve kepenk boyamak istedim.
- Met: Seçtiğim objeler bir kepenk, pazar tahtası ve bir turuncu canyeleği. Kepenkler geceleri dükkanlar kapandığında graffiticilerin tablosu haline gelir. Ve ben bunun bir parçasını sergimize taşımak istedim. Pazar tahtaları semt kültürünü yaşamış herkesin aşina olduğu ve pazar kurulmadan bir gün önce sanki sergiye çıkarılmış gibi tüm sokaklara dağıtılır. İşte biz bu sefer gerçekten onları sergiye çıkardık. Can yeleğinin ise benim için şöyle bir anlamı var. Bugün sokaklarımız yeni insanlarla dolu artık ve bunların birçoğu savaş mağduru, yeni bir yaşam peşinde ordan oraya sürüklenen insanlar. Ülkemizdeki çoğu mültecinin amacı ise bir şekilde buradan Avrupa'ya geçebilmek. Ve bu yolculukta umutlarını bağladıkları tek şey o turuncu can yelekleri. Belki her gün onlarcası bu umut yolculuğunda başarısız oluyor. Maalesef o umutlarını bağladıkları turuncu yelek kalıyor bir tek suyun üzerinde.
- Nubplus: Sergimiz için bir çöp konteyneri seçtim. Bunu seçmemin nedeni de sokaktaki bütün çöplerin, çöplüklerde birleşmesi. Aslında iğreti, pis kokan çöplüklerin birleştirici bir yanı var. Geri dönüşüm pratiğini çöplükler sayesinde herkese öğretebiliriz. Bir çocuk yere çöp atmaması ya da gazoz şişesinin tekrar geri dönüştürülebileceğini yanına gitmek isteyeceği renkli bir çöplükten öğrenebilir.