1.4 milyara yaklaşan nüfusuyla Çin sadece tüketici ve üretici olarak değil, teknoloji dünyasına şekil veren lider şirketlerini de çıkarmaya başladı. Peki bu mucizenin arkasında ne yatıyor?
Kampüsü içinde üniversite bulunan, uzman matematikçilere yatırım yaparak liderliğe oynayan şirketlerin bu gelişmedeki payı büyük.
Internet Report 2017 ve Çinli teknoloji devi Huawei tarafından açıklanan rakamlara göre, dünyada akıllı telefondan internet kullanımı son iki yılda iki kat arttı ve akıllı telefonla fotoğraf paylaşmayı sevenlerin oranı yüzde 60'ı aştı.
MOBİL ÖDEME ARTIYOR
Mobil ödeme gelişmekte olan pazarlarda yüzde 47 artarken Çinli Alipay ve Tencent lider rolü üstlendi. Akıllı telefon kullananların yüzde 60'ı fotoğraf paylaşmayı çok seviyor.
Sağlıkta internet kullanımı, fotoğraf ve video paylaşımı Çin, Hindistan başta olmak üzere gelişmekte olan pazarlarda katlanarak artıyor.
Türkiye'de 4.5G altyapısında en çok çözümü kullanılan teknoloji devi Huawei'nin tepe yönetimi, 10 yılda 45 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yaparak değişimde bu noktaya geldiklerini açıklıyor.
Ülkesinde güven duyulan bir telefon üreticisi olan Huawei, 2016 yılında 139 milyon satarken, Çinli internet devi Alibaba'nın (yüzde 51) Alipay ve Tencent'in üçüncü parti mobil uygulamalarıyla 2017 ilk çeyreğinde mobil ödeme Çin'de 821 milyar dolara ulaştı.
Doğal olarak bu rakam Çin'in dünyanın ilk sırasında yer almasını sağlıyor.
Huawei Tüketici Grubu Pazarlama Başkanı Glory Cheung şirketin kurucusunun adını çoğu zaman kimsenin bilmediğini ve patronun şirketin sadece yüzde 1'ne sahip olduğunu belirtirken Amerikan şirketlerinin mutlak liderler tarafından yönetildiğini iddia etti.
Cheung sözlerine şöyle sürdürdü:
"Apple'ın efsane kurucusu CEO'su Steve Jobs, Facebook CEO'su Zuckerberg ve Tesla'nın kurucusu Elon Musk mutlak lider oldu. Ancak bizim kurucu başkanımızı kimse pek tanımaz. Çünkü patronumuzun hissesi sadece yüzde 1 ve en çok çalışanlarıyla övünen bir kurum. Şirketin her yöneticisi özgürce, çevik kararlar alabiliyor."
VİDEO VE FOTOĞRAFLA BÜYÜYOR
Fotoğraf dünyasının en itibarlı ve köklü markalarından Leica ile işbirliği yaparak geçtiğimiz yıl fotoğraf odaklı telefon satın alan tüketicinin aklını çalan şirket 139 milyon adet akıllı telefon satışıyla hızlı büyümesini devam ettirdi.
Şirketin akıllı telefon stratejilerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Chang Zhu Li, "Sadece 800 milyon video tabanlı uygulama kullanıcısı var. Her yüz kişiden 88'i bir veya daha fazla kez dijital sağlık servislerinden faydalanmış. Yeni geliştirdiğimiz teknolojiler, yeni işbirlikleri ve tüketici deneyimine yatırımla sürdürülebilir büyüme elde etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
RAKAMLARLA DİJİTAL ÇİN
1 milyar 385 milyon nüfusa sahip ve yüzde 57'si şehirlerde yaşıyor.
1 milyar 76 milyon mobil telefon kullanıcısı var.
731 milyon internet kullanıcısına sahip.
Birden fazla hesap olduğunu düşünecek olursanız, 781 milyon mobil sosyal medya kullanıcısı bulunuyor.
5G İÇİN 6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Huawei şirketi tamamı şahıs şirketi olarak 1987 yılında 3 bin 500 dolarlık bir yatırımla mütevazı bir ofiste başladı.
2000 yılında internet ve telekom sektöründeki hızlı büyümeden faydalanırken özellikle şebeke altyapısındaki küresel çözümleriyle ABD'li Cisco ile Avrupalı Ericsson gibi devleri geride bıraktı.
2016'da 139 milyon telefon satan firma şimdi şebeke alanında da önemli söz sahibi. 5G için 6 milyar dolar yatırım yapıyor. 4G altyapısıyla internette gecikme ortalama 50 milisaniye altına düştü.
5G sonrası internette gecikme hızının 1 milisaniyenin altına ineceği düşünülüyor. Bu da en çok sürücüsüz otomobil konusunda çalışan 2016 yılında Çin'de 507 bin yeni enerjili otomobil satıldı. Çin bu sayıyla art arda iki yıldır dünyada yeni enerjili otomobil satışında birinciliğini korudu.
İNSAN ZEKASINA BENZER ROBOTLAR
2016 yılında Çin'de 507 bin yeni enerjili otomobil satıldı. Çin bu sayıyla art arda iki yıldır dünyada yeni enerjili otomobil satışında birinciliğini korudu. Buna paralel olarak da elektrik şarj istasyonlarının inşası hızla devam ediyor.
Bu yıl Çin'de kamuya açık 171 bin elektrik şarj istasyonu kuruldu. Aynı zamanda yerleşim merkezlerinde özel elektrik şarj istasyonlarının inşası da ivme kazandı.
BÜYÜMEYE ODAKLANDILAR
Eğer Çin krize girerse diğer tedarik zincirindeki tüm ülkeleri etkileyeceğinden ülkedeki temel parametreleri Avrupa ve ABD yakından takip ediyor.
Çin'de hızla büyüyen akıllı telefona sahip olma oranı ekrandan gözünü ayıramayan yeni kuşaklar yaratıyor. Çin'de mobil ödemeler hayatın bir parçası haline gelirken, WhatsApp benzeri WeChat uygulaması kullanıcılara bisiklet kiralamadan metroda toplu ulaşıma kadar alternatif ödeme olanağı sunuyor. Çocukların bile ellerinde görmeye alıştığımız telefonlardan gözünü ayıramayan kuşaklar, gelişen Çin'in de önemli sorunlarından biri oluyor.