Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Narsist kameraları çok seviyoruz

Türkiye’nin kültürüne özel bir akıllı telefon kullanım alışkanlığını sorsalar ilk sıraya ön kamerayla çekilen fotoğrafları koyarım. Ön kameraların gelişmesiyle özçekim ya da selfie dediğimiz fotoğraflarda Türkiye’de patlama yaşandı

Akıllı telefonlarda arka kameradaki yarış çok daha erken başladı. Ancak Türkiye benzeri ülkelerde asıl yarış ön kamera üzerine oldu. Ünlü birilerini gördüğünde ya da arkadaşlarla yan yana geldiğinde o anı ölümsüzleştirmenin yolu özçekim yani selfie'lerden geçiyor. Instagram, Facebook, Twitter'da paylaşılan fotoğrafların birçoğunun kendini fazlasıyla seven kullanıcılardan oluştuğunu söylemek mümkün. Oysa akıllı telefonların ön kameraları uzun süre oldukça vasat telefonlardı. Ancak bir Oscar töreninde yapılan özçekimin en çok da Türk insanının hayatını değiştirebileceğini nereden bilebilirdik?


ÇÖZÜNÜRLÜK ARTTI
Önceleri iki megapikselin altında iki ya da üç kişinin kafasını zor sığdırdığı ön kameralar, farklı sosyal ağ ve fotoğraf uygulamalarıyla boyut değiştirdi. Otomatik netleme yapamayan çözünürlüğü düşük kameraların özellikle düşük ışıkta sorunu daha fazla oldu. Çözünürlüğün arka kameralarla eşit seviyeye gelmesi son birkaç yılı buldu. Sonra el hareketi veya yüzde gülümsemeyle özçekim fotoğrafı çekmeyi sağlayan akıllı yazılım ve sensörler devreye girdi. Artan çözünürlük ve çekim hızı ön kameraların başarılı fotoğraf oranını artırdı. Instagram, Facebook profil fotoğraflarına bakacak olursanız, son dönemde hepsi yenilendi. Özellikle düşük ışık performansı profesyonel kameralarla yarışır hale geldi.

HIZLI VE OTOMATİK
Akıllı telefonların her an fotoğraf çekmeye hazır olması için hem açılış hem de hızlı odaklamaya ihtiyacı vardı. Özellikle son dönemde hızlı ve otomatik odaklama ön kameraların başarı oranını artırdı. Artık yanından geçen ünlü bir dizi yıldızı veya hayranı olduğu yıldız sporcuyu yakalayan bir seyirci ya da taraftar anı kaçırmadığı için mutlu. Otomatik odaklama ön kamera ile çekilen fotoğrafların bulanık çıkmasının da önüne geçti. Artık telefon ve kamera aksesuvarları bile ön kamera odaklı oldu. Selfie çubuğu denilen aksesuvar bile işin ne boyuta geldiğini görmemize yetiyor.


Web kamerasından canlı yayındayız!
Akıllı telefonların canlı yayın aracına dönüştüğü söylense de dizüstü bilgisayarlar kadar güçlü bağlantı sunmadıkları için farklı alternatifler aramak zorundayız. İki haftadır kullandığım web.tv platformu için dizüstü ve masaüstü bilgisayarlardan yayın yaparken cihazların kendi web kamerası yetersiz kalmasın diye web kameralarını araştırmaya başladım. Logitech'in iki kamerası dikkatimi çekti. Web. tv platformu android platformunda kullanılsa da uzun süre kullanmanız gereken canlı yayında ya telefonu sabitlemeniz gerekir ya da dizüstünden yayın yapmak zorundasınız. 'Rahatsız etme' moduna almak işinizi kolaylaştırabilir. Ben bir süre araştırdıktan sonra uygun iki alternatif buldum. Biri Logitech C922 diğeri de Logitech Brio web kamerası oldu.

İKİ FARKLI KAMERA
İlk önce C922 modelini denerken yüksek çözünürlük yerine ihtiyacımın otomatik odaklama yapan üzerinde mikrofon olan bir kamera olduğunu anladım. Bu tespitten sonra pek yanılmadığımı gördüm. Üstelik kutudan çıkan mini tripod yani üç ayak kamerayı yerleştirirken daha çok alternatif kullanmamı sağladı. Otomatik odaklamasının biraz daha hızlanması şart. Bir de sesin patlamaması için yayın yaptığınız odada yankı problemi olmamalı.
Logitech brio ise bağlantı hızından emin olduğunuzda kullanabileceğiniz yüksek çözünürlüklü web kamerası. Hem geniş açılı bir görüş olanağı hem de 4K yayın konusunda oldukça iyi çözüm sunuyor. Üstelik kurulumu için USB bağlantısını yapmak yeterli. Yani tak çalıştır yöntemi geçerli oluyor.


Yeni iPhone'un sırrı betasında
Apple'ın Eylül ayında piyasaya süreceği iPhone'un yeni özelliklerini iOS işletim sisteminin kılcal damarlarında bulmak mümkün. Apple'ın her yıl haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) iOS işletim sisteminin güncel sürümü hakkında bilgi verilir. Aslında bu güncelleme bize yeni iPhone'daki yeteneklerin ne olacağı konusunda ipucu sunar. Şimdi iOS 11 BETA 4'a bakarak yeni iPhone'u anlamaya çalışanların, Siri'nin eskisine göre daha akıllı olacağını anlaması hiç de zor değil. iOS 10 kullanırken en çok başımı ağrıtan WiFi bağlantılar konusunda rastladığım detay ise beni mutlu etmeye yetiyor.



HER WIFI AĞINA ATLAMA
Bulduğu her WiFi bağlantısının üstüne atlamaya çalışan iPhone olmayacak. Size mavi renkli (i) info yani bilgi kutucuğu bağlantının zayıf ya da güçlü olduğunu söyleyecek. Mavi renkli 'i' işaretine tıkladığınızda detaylı bilgi gelecek.
'Ağa katılmak için sor' seçeneğini işaretlediyseniz, sizi yormadan ağa katılabilir demektir. Bu geçişlerde sıkıntı yaşadığımız en önemli an özellikle Whatsapp gibi anlık mesajlaşma uygulamasıyla arkadaşımızla yazışırken cihazın kafasının karışarak WiFi ekranının donmasına sebep oluyordu.
İşin ilgi çekici tarafı da sadece bağlantının değil, mesajların da akıllanması. Yani iPhone'un tuş takımına daha az ihtiyaç duyarak gelen mesajlara hızlı ve sık kullandığımız yanıtların kolayca verilmesi. "Bu uzun süredir var" diyebilirsiniz. Ancak iOS 11 ile akıllı özelliklerin isabet oranının arttığını ve cihazın bizi tanıdıkça daha akıllı öneriler getirebileceğini göreceksiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA