Fransa kralı XIV. Lui birçok sebze ve meyvenin geliştirilmesine büyük katkısı olmuş bir kişi. Nitekim onun baş bahçıvanı Jean de la Quintine daha uzun bir kuşkonmaz sezonu sağlamak için ilk kez sera ortamında kuşkonmaz üretmeyi başarmış. Bugün de kuşkonmazın en çok tüketildiği ülke Fransa. Şeklinden dolayı açık saçık esprilere konu olan kuşkonmaz ile ilgili Fransa'da bir de ilginç anekdot var. 17. yüzyılın ünlü matematikçilerinden Bernard de Fontenelle'in evine papaz Terasson beklenmedik bir ziyarette bulunur. Fontenelle akşam yemeğinde kuşkonmaz yemeye hazırlanmıştır. Her ne kadar kendisi zeytinyağı ve sirke ile terbiye edilmişini sevse de, papaz beyaz sos ile yapılanını tercih edince, malzemenin yarısını çaresiz onun istediği gibi hazırlamalarını söyler. Ancak yemekten kısa süre önce papaz ani bir felç geçirip yere yığılıverir. Fontenelle ise hastayla ilgileneceğine hemen mutfağa koşturur ve aşçılara seslenir: "Kuşkonmazların hepsi zeytinyağı ve sirkeli olacak!.." Ne var ki, bugün Fontenelle usulü kuşkonmaz denince kayısı kıvamında pişmiş yumurta ve erimiş tereyağı ile servis edilen biçimi akla geliyor. Bu da öbür dünyadan papaz Terasson'un intikamı olarak niteleniyor.